Proces tegen Heinekenontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder

De zaak Holleeder, hoe zat het?

In december 2014 werd de bekende Nederlandse crimineel Willem Holleeder aangehouden, sindsdien zit hij in voorarrest. Holleeder is een van de bekendste criminelen van Nederland. De zaak Holleeder zorgt dan ook voor veel sensatie in de media, en mensen wachten met spanning af wat het vonnis voor hem zal zijn. Met welke zaken is Holleeder zo bekend geworden?

Willem Frederik Holleeder is geboren op 29 mei 1958 in Amsterdam. Hij groeide op in de wijk de Jordaan. Holleeder begon in de jaren zeventig met zijn schoolvriend Cor van Hout het bouwbedrijf Epan B.V. Nadat dit bedrijf niet succesvol was, vormde Holleeder een knokploeg met Van Hout. De knokploeg bestond uit Holleeder, Van Hout, Jan Boellaard en Frans Meijer. Deze groep mannen verwijderde hardhandig krakers uit panden in opdracht van de eigenaren. 

De Heineken-ontvoering

Holleeder zou bekend raken door zijn betrokkenheid bij de Heineken-ontvoering. Holleeder ontvoerde met de leden van zijn knokploeg directeur Freddy Heineken, van de gelijknamige bierbrouwerij en diens chauffeur Ab Doderer op 9 november 1983. De ploeg hield de twee gegijzeld in een verlaten loods in Amsterdam. De ontvoerders ontvingen 35 miljoen gulden aan losgeld. Na het ontvangen van het losgeld liet de groep Heineken en Doderer echter niet vrij. Zij werden pas gevonden na een anonieme tip.

Holleeders celstraffen

Toen Heineken en zijn chauffeur werden gevonden, waren Holleeder en Van Hout al naar Parijs gevlucht. Na hun arrestatie op 29 februari 1984 bleef 8 miljoen van het losgeld vermist. De leden van de ploeg kregen allen celstraffen tussen de 8 en 11 jaar. Holleeder werd tot elf jaar veroordeeld en kwam in 1992 vrij. 

Holleeder verbrak zijn vriendschap met Van Hout, en begon samen te werken met criminelen Sam Klepper en John Mieremet. Eind jaren negentig perste Holleeder samen met deze mannen zakenmannen af. Holleeder raakte destijds bevriend met vastgoedhandelaar Willem Endstra.

De politie probeerde na Holleeders vrijlating hem meerdere malen opnieuw te veroordelen. In 2003 werd Holleeder gearresteerd voor wapenbezit en in 2004 werd zijn rijbewijs ingetrokken voor een snelheidsovertreding. Maar het zou tot 2009 duren voordat Holleeder opnieuw celstraf kreeg. Deze keer kreeg hij negen jaar voor het afpersen van 17 miljoen euro bij zijn voormalige vriend Willem Endstra en drugshandelaar Kees Houtman.

Holleeder verantwoordelijk voor zes liquidaties

Holleeder werd een grote sensatie in de media. En na zijn vervroegde vrijlating in 2012 werd hij als een ‘’knuffelcrimineel’’ gezien. Holleeder was echter al jaren verdachte bij verschillende liquidaties. In 2013 bekende Fred Ros betrokken te zijn geweest bij de moord op kroegeigenaar Thomas van der Bijl. Hij verklaarde dat de moord in opdracht was van criminelen Dino Soerel en Willem Holleeder. 

In december 2014 werd Holleeder aangehouden. Tijdens het proces werd er een enorm aantal beschuldigingen aan het adres van Holleeder gepresenteerd. Niet alleen voormalige topcriminelen, maar ook zijn zussen Astrid en Sonja beschuldigden Holleeder van verschillende moorden. 

Sinds februari 2018 wordt Holleeder officieel verdacht van meerdere liquidaties. Hij zit in voorarrest voor het organiseren van de moorden van: Cor van Hout, John Mieremet, Willem Endstra, Thomas van der Bijl, Robert ter Haak en Kees Houtman. Zo werd Holleeder onderdeel van een groter liquidatieproces, het onderzoek ‘Passage’.

Op 14, 15 en 28 februari en 1 maart 2019 zal het OM zijn visie geven over het bewijs tegen Holleeder. Dit zal eindigen met een strafeis. Holleeder ontkent nog steeds de beschuldigingen die tegen hem lopen. Holleeders advocaten zullen in maart hun pleidooi beginnen. Het uiteindelijke vonnis zal waarschijnlijk in de zomer van 2019 komen.

Bronnen:

Afbeelding:

  • Proces tegen Heinekenontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder (r) in het Paleis van Jusitie in Amsterdam: Nationaal Archief

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!