Heineken-ontvoering

Heineken-ontvoering

Meer dan 30 jaar geleden werd Alfred Heineken samen met zijn chauffeur in Amsterdam ontvoerd door onder andere Willem Holleeder. Ze werden vastgehouden in een loods op een bedrijventerrein. De ontvoerders eisten 35 miljoen gulden losgeld. Het is een van de bekendste Nederlandse ontvoeringszaken. 

Op 9 november 1983 om 18.56 uur werden Freddy Heineken en zijn chauffeur, Ab Doderer, in Amsterdam ontvoerd. Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard, Martin Erkamps en Frans Meijer hadden hun daad twee jaar lang voorbereid. De ontvoerders brachten hun twee slachtoffers naar een bedrijventerrein op het Amsterdamse westelijke havengebied en sloten ze op in een geluidsdichte loods.

Losgeld

Via brieven, krantenadvertenties en opgenomen boodschappen communiceerden de daders vervolgens met de buitenwereld. In totaal eisten ze 35 miljoen gulden losgeld voor de vrijlating van Heineken. Het bedrag moest worden afgeleverd door een auto met chauffeur, die via telefonische instructies en verstopte brieven door de ontvoerders naar de ontmoetingsplaats geleid zou worden. Op 28 november werden 200.000 bankbiljetten met een totale waarde van 35 miljoen gulden overgedragen aan de ontvoerders. Maar ondanks de betaling van het losgeld werden Heineken en Doderer niet vrijgelaten. Pas op 30 november konden de twee mannen, dankzij een anonieme tip, bevrijd worden.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Arrestaties

Boellaard en Erkamps werden vrijwel direct daarna gearresteerd, maar Meijer, Van Hout en Holleeder wisten te ontkomen. Later dat jaar gaf Meijer zichzelf alsnog aan en in het voorjaar van 1984 werden ook Van Hout en Holleeder gearresteerd. De ontvoerders kregen celstraffen tussen de acht en twaalf jaar. Begin jaren ’90 waren ze bijna allemaal weer op vrije voeten. Alleen Meijer, die vlak na zijn veroordeling ontsnapt was en tot 1995 voortvluchtig bleef, kwam pas in 2005 vrij.

Verfilming

Ondanks dat de zaak inmiddels juridisch gezien al lang is afgesloten, blijft deze toch nog tot de verbeelding spreken. In 1987 publiceerde misdaadverslaggever Peter R. de Vries een boek over de affaire: De ontvoering van Alfred Heineken. De Amerikaanse producent Informant Media heeft de rechten voor het verhaal gekocht en bracht in 2015 een Engelstalige verfilming uit.  In 2011 kwam de Nederlandse versie De Heineken Ontvoering al uit met Rutger Hauer in de hoofdrol als Freddy Heineken. 

Afbeelding: 

- Nationaal Archief, fotocollectie Anefo: Heineken en Doderer vertonen zich aan de visuele pers in Noordwijk (voor het eerst na vrijlating). 1983, Rob C. Croes. 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt