Heineken-ontvoering 30 jaar geleden

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat Alfred Heineken samen met zijn chauffeur in Amsterdam ontvoerd werd door onder andere Willem Holleeder. Ze werden vastgehouden in een loods op een bedrijventerrein. De ontvoerders eisten 35 miljoen gulden losgeld. Het is een van de bekendste Nederlandse ontvoeringszaken. 

Op 9 november 1983 om 18.56 uur werden Freddy Heineken en zijn chauffeur, Ab Doderer, in Amsterdam ontvoerd. Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard, Martin Erkamps en Frans Meijer hadden hun daad twee jaar lang voorbereid. De ontvoerders brachten hun twee slachtoffers naar een bedrijventerrein op het Amsterdamse westelijke havengebied en sloten ze op in een geluidsdichte loods.

Losgeld

Via brieven, krantenadvertenties en opgenomen boodschappen communiceerden de daders vervolgens met de buitenwereld. In totaal eisten ze 35 miljoen gulden losgeld voor de vrijlating van Heineken. Het bedrag moest worden afgeleverd door een auto met chauffeur, die via telefonische instructies en verstopte brieven door de ontvoerders naar de ontmoetingsplaats geleid zou worden. Op 28 november werden 200.000 bankbiljetten met een totale waarde van 35 miljoen gulden overgedragen aan de ontvoerders. Maar ondanks de betaling van het losgeld werden Heineken en Doderer niet vrijgelaten. Pas op 30 november konden de twee mannen, dankzij een anonieme tip, bevrijd worden.

Arrestaties

Boellaard en Erkamps werden vrijwel direct daarna gearresteerd, maar Meijer, Van Hout en Holleeder wisten te ontkomen. Later dat jaar gaf Meijer zichzelf alsnog aan en in het voorjaar van 1984 werden ook Van Hout en Holleeder gearresteerd. De ontvoerders kregen celstraffen tussen de acht en twaalf jaar. Begin jaren ’90 waren ze bijna allemaal weer op vrije voeten. Alleen Meijer, die vlak na zijn veroordeling ontsnapt was en tot 1995 voortvluchtig bleef, kwam pas in 2005 vrij.

Verfilming

Ondanks dat de zaak inmiddels juridisch gezien al lang is afgesloten, blijft deze toch nog tot de verbeelding spreken. In 1987 publiceerde misdaadverslaggever Peter R. de Vries een boek over de affaire: De ontvoering van Alfred Heineken. De Amerikaanse producent Informant Media heeft de rechten voor het verhaal gekocht en is bezig met de Engelstalige verfilming. In 2014 zal deze film uitkomen. In 2011 kwam de Nederlandse versie De Heineken Ontvoering al uit met Rutger Hauer in de hoofdrol als Freddy Heineken. 

 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!