December in de Orthodoxe kerk
Wanneer men denkt aan een christelijke kerst, wordt er voornamelijk gedacht aan de kerstdagen zoals we die in Nederland vieren. In de Oosters-orthodoxe kerk, ziet de decembermaand er heel anders uit.
De orthodoxe opbouw
De orthodoxe kerk is op een andere manier ingedeeld dan de katholieke of protestantse kerk. Het Orthodoxe geloof hangt namelijk samen met een groot aantal kerken, waarvan ieder een eigen patriarch als hoofd heeft. Vaak zijn de kerken daarbij nationaal georganiseerd, waardoor de precieze opbouw van de kerk per land kan verschillen.
Het Grote Schisma
De breuk in het Christendom tussen oost en west ontstond in de 11e eeuw. De scheuring kwam bekend te staan als het Grote Schisma. Het Schisma was een resultaat van de vervreemding tussen de kerken. Het ontstaan van de cultuurverschillen gaat al terug naar de tijd van het Romeinse rijk. In het westen werd de Latijnse taal aangehouden, terwijl het Oosten Grieks als dominante taal erkende. Naast de taaleenheid, nam hierdoor ook de culturele eenheid af. Beide stromingen gingen hun eigen weg.
De Juliaanse kalender
Eén van de verschillen tussen het Westers en Oosters christendom is de kalender die gebruikt wordt. Bij de orthodoxe kerk wordt de Juliaanse kalender aangehouden. In 1920 hebben echter een aantal kerken de neo-Juliaanse kalender ingevoerd voor feesten als Kerst en de doop van Jezus. Deze loopt 13 dagen achter. Gezien dit niet voor alle Orthodoxe kerken geldt, zit hier per land vaak verschil in. In Griekenland wordt kerst bijvoorbeeld ‘gewoon’ op 25 december gevierd, in tegenstelling tot landen als Rusland, Oekraïne en Servië. Zij houden de Juliaanse 7 januari aan.
Orthodoxe kerst
In de veertig dagen voor kerst geldt er een vastenperiode voor de orthodox christenen. In deze periode mogen zij geen vlees eten. De vastenperiode eindigt op 6 januari, wanneer de eerste ster aan de hemel verschijnt. Dit is het symbool voor de geboorte van Jezus. Na het verschijnen van de ster, gaan de gelovigen naar de kerk om de heilige mis bij te wonen. Deze kan wel tot vijf uur in de ochtend duren. Ook is de ster het symbool voor het begin van het kerstdiner.
Orthodox nieuwjaar
In de orthodoxe kerk is nieuwjaar één van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. In de orthodoxe cultuur wordt nieuwjaar soms zelfs uitgebreider gevierd dan kerst, gezien het vooral staat voor het genieten van elkaars gezelschap.
<h3>Bronnen:</h3>
christianity.about.com <a href="http://christianity.about.com/od/easternorthodoxy/p/orthodoxprofile.htm" target="_blank">Orthodoxe geloof</a>timeanddate.com <a href="https://www.timeanddate.com/holidays/russia/christmas-day" target="_blank">Orthodoxe kerst</a>
<h3>Afbeeldingen:</h3>
en.kremlin.ru <a href="http://en.kremlin.ru/events/president/news/51150" target="_blank">Orthodoxe kerst</a>