Pinkster Drie op Walcheren

Derde Pinksterdag in de Zaanstreek

In de Zaanstreek werd er in de Tachtigjarige oorlog op Tweede Pinksterdag strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Op derde pinksterdag wordt nog ieder jaar de bevrijding van de Spaanse bezetting gevierd: Pinkster Drie. Maar ook wordt Bokkiesdag gevierd.

Strijd tegen de Spanjaarden

In het voorjaar van 1574 verdreef de vloot van kapitein Kleinsorg de Spanjaarden die de Schans in Zaandam hadden bezet. De opstand was begonnen in 1572. Onder leiding van Diederik de Sonoy, voormalig burgemeester van Enkhuizen en Gouverneur van Noord-Holland, werd strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Zaandam vormde een strategisch punt door de sluizen en de dam en moest heroverd worden. Op eerste Pinksterdag lukt het een Nederlandse soldaat om een aantal Spanjaarden gevangen te nemen. Hij nam ze aan een touw mee naar Wormer.

Op Tweede Pinksterdag werd het Spaanse leger definitief verdreven uit Purmerend. De strijd was niet zonder slag of stoot geleverd en er vielen veel doden. Van de 3000 Spaanse soldaten die gestuurd waren om te vechten in de Zaanstreek, overleefden omstreeks zeventig Spanjaarden de gevechten. De mannen die het overleefd hadden vluchtten naar Amsterdam en lieten de Zaanstreek achter. Dat was op Tweede Pinksterdag. De dag erna was het groot feest. Het land ten oosten van de Zaan kwam door de overwinning van de strijders uit het Zaangebied, niet onder overheersing van de Spaanse strijders.

Pinkster Drie of Bokkiesdag

Ook is het de dag dat Bokkiesdag wordt gevierd. Van oudsher werden op die dag de bokjes verhandeld. Onder andere in de Zaanstreek en Purmerend werd hier aandacht aan besteed. Veel mensen in Noord-Holland trokken op 3e pinksterdag naar Purmerend om een bokje te kopen. Om de nieuwe aanwinst te vieren, was het vervolgens feest in de plaatselijke kroeg. Er is een jaarlijkse Bokkiestocht in de Zaanstreek. Honderden mensen gaan op die dag op de fiets van kroeg tot kroeg om het Bockbier te proeven. De tocht gaat van Zaandam naar Purmerend. De stoet loopt en fietst 15 kilometer door de polder. Het idee van een bok. Konijn of kip kopen is inmiddels verdwenen. De Purmerendse veemarkt is al enkele jaren verdwenen. Tegenwoordig wordt de Wielerronde van Krommenie gereden.

Bronnen

- Meertens Instituut, Pinksteren
- De Zuidkanter, Derde Pinksterdag in de (...)

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.