wat is pinksteren?

Het verhaal van Pinksteren

Ieder jaar is het 49 dagen na Pasen Pinksteren. Veel Nederlanders verwelkomen de vrije dag, maar vaak weten zij niet waaraan zij dit te danken hebben. Het christelijke feest draait om de komst van de Heilige Geest na de hemelvaart van Jezus. Pinksteren werd in de middeleeuwen acht dagen lang gevierd en was verbonden met de lentefeesten.

Met Pinksteren wordt binnen het Christendom gevierd dat de Heilige Geest neerdaalde op Aarde. Na de kruisiging van Jezus Christus op Goede Vrijdag stond hij volgens de Bijbel na drie dagen op uit de dood. Dat moment wordt herdacht met Pasen. Na de wederopstanding bleef Jezus nog veertig dagen bij zijn twaalf discipelen, die hem een groot gedeelte van zijn leven hadden gevolgd en werden gezien als zijn leerlingen. Jezus vertelde hen dat hij na veertig dagen naar de hemel zou gaan, wat op Hemelvaartsdag wordt herdacht, maar dat hij de Heilige Geest zou sturen.

Heilige Geest

Tien dagen na de hemelvaart van Jezus Christus daalde de Heilige Geest neer tijdens een gebed in Jeruzalem. Deze Heilige Geest zou de vorm aan hebben genomen van een soort vuur, dat zich verdeelde over de aanwezigen. Na de verschijning spraken de apostelen plotseling in alle vreemde talen. De mensen op straat dachten dat zij dronken waren, totdat zij het evangelie in hun eigen taal hoorden. Dezelfde dag nog werden 3000 mensen gedoopt, waarmee de christelijke kerk zijn begin kent.

Pinksteren in de Middeleeuwen

Tegenwoordig vieren we Pinksteren met een extra vrije dag op de maandag, maar in de middeleeuwen bestond Pinksteren uit een groot achtdaags feest. De viering van het begin van de lente viel samen met de christelijke feestdag en er waren veel niet religieuze gebruiken verbonden aan de Pinksterfeesten. Een traditie die ook nu nog in sommige delen van Nederland bestaat is het kiezen van de ‘Pinksterbruid’, een soort Miss Lente. Om alle losbandige feesten die rondom Pinksteren waren ontstaan in te dammen werd Pinksteren in 1574 een officiële kerkelijke feestdag.

Pinksteren tegenwoordig

In Nederland staat Pinksteren steeds minder in het teken van de komst van de Heilige Geest. Er worden op Tweede Pinksterdag veel evenementen georganiseerd, zoals kermissen en popfestivals als Pinkpop.

Bronnen

Meertens Instituut, Pinksteren

Nationaal Historisch Museum, Wat vieren we met Pinksteren?

Wikipedia, Pinksteren

 

Afbeelding

Wikimedia Commons, Jean II Restout - Pentecote

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Religie: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.