Geen afbeelding beschikbaar

Dood en begrafenis van Lenin

"Een lichaam moet worden begraven in de grond."

“Vladimir Lenin moet worden herbegraven”, vindt de Russische minister van Cultuur Vladimir Medinski. Lenin stierf op 21 januari 1924 aan een beroerte, waarna zijn gepreserveerde lichaam werd gebruikt voor politieke doeleinden. Na zijn dood maakte Stalin gebruik van de situatie door de macht te grijpen. Het lichaam en mausoleum van Lenin werden een soort bedevaartsoord in de Sovjet-Unie.

Sinds de bolsjewieken op 27 oktober 1917 aan de macht kwamen tijdens een staatsgreep, was Vladimir Lenin het staatshoofd van de Sovjet-Unie. Na een regeerperiode van zes jaar kreeg Lenin begin 1923 een beroerte. Zijn naasten merkten dat er iets aan de hand was toen hij een spraakgebrek ontwikkelde en zijn geheugen slechter werd. Aan het einde van 1923 kreeg hij nog een beroerte, die bijna tot zijn dood leidde. In zijn testament verkoos Lenin Leon Trotski boven Jozef Stalin om het ambt over te nemen. Op 21 januari 1924 stierf Lenin aan een derde beroerte.

Begrafenis en machtsstrijd

Jozef Stalin trok alle macht naar zich toe en nam de leiding van de communistenpartij op zich. Hij verzorgde persoonlijk de begrafenis van Lenin en liet duidelijk merken dat hij de nieuwe leider was. Om zijn concurrent Trotski tegen te werken, gaf hij Trotski een verkeerde datum op van de begrafenis. Tijdens een vergadering van het partijbestuur werd het testament van Lenin echter opgelezen, waarin de overleden leider schreef: “kameraad Stalin zal (als secretaris-generaal) oneindige macht verkrijgen en ik weet niet of hij die macht voorzichtig zal gebruiken”. Een aanwezig partijlid sprak zich echter uit voor Stalin en wist de andere aanwezigen te overtuigen. Stalin kwam aan de macht en Trotski werd de politiek uitgewerkt.  

Mausoleum

Het was de wens van Lenin en zijn familie dat hij begraven werd, maar het communistische bestuur dacht daar anders over. Het Politbureau, het leidende orgaan in de Sovjet-Unie, besloot dat zijn lichaam gebruikt moest worden als een symbool voor eenheid. Zijn lichaam werd gebalsemd en opgebaard in een sarcofaag met een glazen plafond. Aanvankelijk werd de sarcofaag geplaatst in een houten tombe, aan het Rode Plein. In de maand na zijn dood, kwamen meer dan 100.000 mensen het lichaam van Lenin aanschouwen. In 1930 werd de houten tombe vervangen door een meer permanent mausoleum, gebouwd met rode stenen.  

Leninverering  

Het communistische bestuur onder Stalin gebruikte Lenin in de jaren daarop bijna als een religieus symbool. Affiches en vlaggen met het gezicht van Lenin werden op alle publieke gebouwen geplaatst. Veel steden, straten, bibliotheken en andere bedrijven werden hernoemd ter ere van Lenin. De slogan ‘Lenin leefde, Lenin leeft, Lenin zal leven’ werd vaak herhaald, om te benadrukken dat Lenin achter het regime van Jozef Stalin stond. Vladimir Medinski, de huidige Russische minister van Cultuur, verkondigde in een interview dat hij vindt dat Lenin herbegraven moet worden. De begrafenis moet volgens hem een staatsbegrafenis worden met een grote ceremonie. Het Lenin Mausoleum moet een museum worden over de geschiedenis van de Sovjet-Unie, vindt Medinski.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.