Dordtse Boekenmarkt

Dordtse boekenmarkt op de Dag van de Architectuur

Vandaag, 3 juli, wordt in de historische binnenstad van Dordrecht de 16e Dordtse Boekenmarkt gehouden. Zeshonderd kramen met opgeteld meer dan honderdduizend boeken en omlijst door een uitgebreid literair programma en veel muziek, slingert zich vanaf 10:00 uur door de binnenstad van deze oudste stad van Holland.

Het beeld van honderdduizend boeken die, vaak voor een prikkie, te koop liggen, zou voor de Europeanen van voor 1500 een onvoorstelbaar gezicht zijn geweest. Tot de 15e eeuw werden boeken met de hand overgeschreven. Een intensieve en tijdrovende klus. Boeken waren dan ook echte kostbaarheden. Dat veranderde door de uitvinding van de boekdrukkunst. In China was het principe van het drukken al in de elfde eeuw bekend, en in diezelfde tijd kenden de Europeanen ook de blokdruk, waarbij een hele pagina in spiegelschrift werd uitgesneden in hout. Efficiënter dan overschrijven, maar nog steeds erg arbeidsintensief.

Uitvinding boekdrukkunst

De grote revolutie volgde in het midden van de 15e eeuw, toen men op het idee kwam om losse loden letters samen te voegen tot een pagina. De uitvinding ervan wordt meestal toegeschreven aan Johannes Gutenberg, maar ook de Vlaming Dirk Martens en de Nederlander Laurens Janszoon Coster kwamen in dezelfde periode op hetzelfde principe uit. Met de boekdrukkunst ontwikkelde zich een ware revolutie in het delen van kennis en ideeën en de verspreiding ervan. Boeken werden goedkoper, algemener verkrijgbaar en de geletterdheid nam toe.

Thema architectuur

Het thema van de boekenmarkt in Dordrecht is Architectuur. Niet vreemd, want vandaag, 3 juli, is de Dag van de Architectuur. Deze dag is in Nederland een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten, die bedoeld is om architectuur onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Ook in andere Europese landen wordt de dag gevierd, onder auspiciën van de Union Internationales des Architectes. Op deze dag zijn in heel Nederland talrijke activiteiten rond een thema, waarbij het publiek allerlei bouwkunst kan bezichtigen. Er worden lezingen, rondleidingen en tentoonstellingen georganiseerd. Dit jaar is het thema: de zelfverzonnen stad. De geschiedenis van de bouwkunst begint in de steentijd en loopt de hele geschiedenis door. Iedere cultuur en periode heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Daardoor dient architectuur vaak als een betrouwbare vorm van datering en identificering van bevolkingsgroepen en culturen.

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.