Duitse soldaten

Duitsers gebruiken gifgas bij Ieper

Ieper 1915 – De Duitse troepenmacht heeft weinig succes met het binnenvallen van Frankrijk. In het Belgische plaatsje Ieper worden de Duitsers namelijk tegengehouden door de Geallieerde strijdmachten. Op 22 april 1915 zetten ze een gifgasaanval in om de vijandelijke linies te verzwakken. Daarmee schenden ze de Vredesconferentie van Den Haag uit 1899.


Uitbreken Eerste Wereldoorlog


In 1914, het eerste jaar van de Eerste Wereldoorlog, probeerden de Duitsers met een snelle invasie Frankrijk in te nemen. De Duitse opmars naar Parijs werd echter tegengehouden door de Geallieerden, bestaand uit onder andere de Fransen en de Britten. De legers groeven zich in, wat resulteerde in een loopgravenoorlog die zou duren tot de wapenstilstand in 1918. De oorlog kwam in dit deel van de wereld volledig stil te staan en het lukte geen van beide legers om een doorbraak te forceren. Om de Geallieerde linies te verzwakken besloten de Duitsers gifgasaanvallen in te zetten.


Gebruik gifgas bij loopgraven


Op 22 april 1915 bestookten de Duitsers de Franse troepen met een kort artilleriebombardement, waarna het gifgas vrij kwam. Geallieerde soldaten zagen een groengele wolk naderen en toen het de loopgraven bereikte kregen ze al gauw last van een zere keel en pijnlijke longen. 10.000 soldaten werden getroffen door het gas, waarvan de helft na tien minuten een verstikkingsdood stierf. Nog 2000 soldaten waren zo versuft door het gas dat ze krijgsgevangen werden genomen door de Duitsers. Het lukte de Duitse troepen echter niet om het succes van het gifgas optimaal te benutten, omdat de Duitse soldaten zelf bang waren om het gas in te ademen. Het gas dat de Duitsers gebruikten was chlorine. Dit gifgas beschadigt de ademhalingsorganen van slachtoffers wat leidt tot een pijnlijke dood door verstikking. Het gebruik van dergelijke gassen was verboden sinds de Vredesconferentie van Den Haag in 1899. De Duitsers hadden dit verdrag echter eerder al geschonden door een gifgasaanval tegen de Russen tijdens de slag bij Bolimov, in januari 1915. Ook werd tijdens de oorlog gebruik gemaakt van traangasgranaten die werden afgevuurd door artilleriegeschut. Het gebruik van gifgas in oorlog werd nogmaals verboden in het Verdrag van Versailles in 1919.


 


afbeelding


By German Army (http://www.greatwar.nl/germany/marne.html) [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!