Eenwording van Duitsland
Versailles 1871 – Na decennia van annexaties, diplomatieke onderhandelingen en allerlei vormen van dwang is het eindelijk zover: met de kroning van Wilhelm I tot eerste keizer van het Duitse Rijk wordt de eenheid van het Duitse Rijk verwezenlijkt.
Het gebied dat wij vandaag de dag als Duitsland kennen, bestond voor 1871 uit allerlei kleine staten met een eigen bestuur. Met het Congres van Wenen (1814-1815) werd er geprobeerd om de grootste staten bij elkaar te krijgen en tot evenwicht te creëren. Zo ontstond onder andere een Duitse Bond, waarin 39 staten zich verenigden onder leiding van de grote staat Oostenrijk. Deze bond hield stand tot 1866, met een tussen pozen van 1848 tot 1850, door een liberale volksopstand. Deze opstand werd onderdrukt en de Duitse Bond hersteld.
Vanaf 1866 voerde Pruisen, onder leiding van Otto van Bismarck, oorlog met Oostenrijk om de macht over de Duitse staten. Met een groot en sterk leger wist Pruisen Oostenrijk datzelfde jaar nog te verslaan en de macht te krijgen over het merendeel van de noordelijke Duitse staten. Pruisen zorgde voor de opheffing van de Duitse Bond onder leiding van Oostenrijk en creëerde de Noord-Duitse Bond, waarin Pruisen de macht in handen had.
Naast spanningen met Oostenrijk, was ook de band met Frankrijk slecht. In 1870 leidde spanningen tussen Pruisen en Frankrijk tot de Frans-Duitse Oorlog. Ondanks dat de Zuid-Duitse staten niet tot de Noord-Duitse staat behoorden, streden zij wel mee in de Frans-Duitse Oorlog. Pruisen wist door de Zuid-Duitse staten de overwinning te behalen en veroverde Elzas-Lotharingen. De Vrede van Frankfurt werd in 1871 getekend. Door de overwinning was de eenheid van de Noord-Duitse- en de Zuid-Duitse staten binnen handbereik. Op 18 januari 1871 werd de Duitse eenheidsstaat onder leiding van keizer Wilhelm I werkelijkheid. Wilhelm I werd van een Pruisische- een Duitse keizer.
Lees hier het uitgebreide verhaal