Jip en Janneke Door Polleket [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Eerste Jip en Janneke verhaal in Het Parool

Op 13 september 1953 werd in dagblad Het Parool het eerste Jip en Janneke verhaal gepubliceerd. Tot 1957 zou de strip dagelijks blijven verschijnen, maar daarna verdwenen Jip en Janneke niet. Ze werden deel van de Nederlandse cultuur. Schrijfster Annie M.G. Schmidt en tekenares Fiep Westendorp maakten Jip en Janneke tot een internationaal succes.

Begin en eind Jip en Janneke

Annie M.G. Schmidt ging na de Tweede Wereldoorlog werken voor Het Parool, waar ze tekenares Fiep Westendorp leerde kennen. Samen bedachten ze twee alledaagse kleuters die elke dag een nieuw avontuur beleven. Ze gaven hen de naam Jip en Janneke en Annie M.G. Schmidt schreef vanaf september 1953 verhaaltjes over de figuren, die werden geplaatst in Het Parool. Het laatste verhaal in Het Parool werd uitgebracht op 7 september 1957. In het eerste jaar van Jip en Janneke kwamen er ook boeken van de twee kleuters op de markt. Er zijn in totaal acht boeken verschenen. Deze boeken kregen internationale bekendheid en werden vertaald naar onder andere het Engels, Russisch, Duits, Spaans en Indonesisch. In Engeland zorgden de tekeningen van Westendorp voor opschudding, omdat de poppetjes helemaal in het zwart waren getekend. De Britten vonden dat de strip discriminatie in de hand werkte. In de Engelse Jip en Janneke werden de illustraties daarom anders. De figuurtjes kregen een blanke huid en er kwam veel meer kleur in de illustraties.

Jip-en-Janneketaal

Na 1957 kwamen er veel spullen met Jip en Janneke op de markt, zoals pyjama’s, lunchtrommels en tandenborstels. Op 10 oktober 1992 werd een beeld ter ere van Jip en Janneke onthuld door Fiep Westendorp en Annie M.G. Schmidt. Naar aanleiding van het taalgebruik in de kinderverhalen ontstond er een nieuwe term: Jip-en-Janneketaal. De term staat voor makkelijk en duidelijk taalgebruik en is bedacht door Peter Zuydgeest. Hij was eind jaren tachtig voorlichter van de gemeente Voorburg en gebruikte de term in zijn cursus Begrijpelijk Schrijven voor ambtenaren . Later kreeg de term meer bekendheid doordat andere bekende personen het gingen gebruiken. Nu is de term onderdeel van de Nederlandse taal.  

Bronnen

Afbeelding

Jip en Janneke Door Polleket [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het augustusnummer van Geschiedenis Magazine

Lees hier wat je kunt verwachten van het komende nummer van Geschiedenis Magazine!

Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over Begijnhoven? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over de Atjeh-oorlog? Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!