Geen afbeelding beschikbaar

Eerste moskeeën in Nederland

Wij zien de islam niet als een verrijking van Nederland

Aldus de SGP in haar nieuwe verkiezingsprogramma. De gereformeerde partij wil dan ook het oproepen tot gebed via de minaretten van moskeeën tegengaan. De eerste moskee in Nederland, de Mobarak Moskee, opende haar deuren op 9 december 1955 in Den Haag.

Dat de eerste moskee geopend werd voor de grote stroom islamitische gastarbeiders die naar Nederland kwam, had zo zijn redenen. Het plan voor de bouw van de moskee werd ingediend door de oorspronkelijk Indiase Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, die een gebedsplek voor de Pakistaanse gemeenschap in Den Haag wilden creëren. De grond waar de moskee op gebouwd zou moeten worden werd al in 1950 gekocht, maar het zou nog tot 1955 duren voordat de eerste steen werd gelegd. De gemeente veranderde de bouwtekeningen namelijk ontzettend vaak.  In eerste instantie stonden er vier minaretten in de planning, maar het ontwerp werd zo aangepast  dat het gebouw uiteindelijk meer leek op een Nederlandse villa dan een traditionele moskee.

Het duurt echter nog tot de jaren ’70 voor er echt meer moskeeën werden gebouwd. Voordat dit gebeurde waren moslims genoodzaakt om bijvoorbeeld omgebouwde garages als gebedshuis te gebruiken en die tevens als ontmoetingsplaats dienden om in contact te komen met andere immigranten. Door de grote groepen moslims die inmiddels in Nederland woonden , begon het bidden in de kleine kamertjes problematisch te worden, onder andere als gevolg van de gezinshereniging. Deze wettelijke regeling hield in dat onder bepaalde voorwaarden gezinsleden van de kostwinner die in Nederland woonde (de gastarbeider), ook naar Nederland mochten komen.

Daardoor bestond de wens om meer ‘echte’ moskeeën te bouwen. Hiervoor werd een regeringsubsidie aangevraagd, wat voor veel ophef zorgde. Er ontstond een heetgebakerde discussie in de Tweede Kamer en in de maatschappij of dit een regeringstaak was. Uiteindelijk werd, mede door de invloed van Hans Janmaat, besloten dat de Nederlandse regering geen geld beschikbaar zou stellen voor het bouwen van moskeeën.

De SGP heeft nu in haar nieuwe verkiezingsprogramma opnieuw benadrukt dat ze Nederland als een christelijk land ziet, waarbij er geen plaats op de voorgrond is voor de islam. In het programma zet de partij zich ook af tegen adoptie door homoparen en toeslag voor kinderopvang.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.