dag des oordeels

Einde van de wereld in het Katholieke geloof

Jezus beschrijft het einde van de wereld niet

Aldus paus Benedictus XVI in zijn wekelijkse zondagsgebed in Rome. Volgens een kalender van de Maya’s zou de wereld vergaan op 21 december 2012, maar vanuit de Katholieke Kerk wordt deze voorspelling niet ondersteund. In het christendom is wel sprake van een dag waarop de wereld vergaat, maar wanneer deze dag plaatsvindt is volgens de katholieke kerk niet te voorspellen.

Boek openbaringen

De gedachte dat het einde der tijden plaats zal vinden komt op verschillende plaatsen in de Bijbel naar voren. In het vroege christendom werd vooral waarde gehecht aan een tekst in het boek Openbaringen, dat wordt toegeschreven aan de discipel Johannes, uit het Nieuwe Testament. In Openbaringen 20 wordt de voorspelling gedaan dat Jezus Christus terugkomt op aarde.

Tegelijk met zijn terugkomst zou er een Duizendjarig Vrederijk aanvangen. De invloed van satan zou geheel worden uitgebannen. Na deze periode van duizend jaar vrede zou satan eenmalig terugkeren op aarde. Volgens de aanhangers van deze stroming, de premillennialisten, zou Satan een korte poging ondernemen om het rijk van Christus te gronde te richten. Na het mislukken van deze poging zou de Dag des Oordeels plaatsvinden. Op deze dag zouden de goede mensen van de kwade mensen gescheiden worden. De goede, gelovige mensen zouden hierna verder leven in het Koninkrijk van God terwijl de ongelovige mensen naar de hel zouden gaan. Door deze gebeurtenissen zou het einde der tijden aanbreken.

Augustinius

Deze stroming werd tegengesproken door de belangrijke theoloog Augustinus (354-430). Hij zette zich af tegen het premillennialisme en meende dat het Duizendjarig Vrederijk al na de geboorte van Jezus begonnen was. In het eerste millennium na Christus namen veel mensen deze gedachte van Augustinus letterlijk. Dit betekende dat de gedachte dat de wereld in het jaar 1000 zou vergaan wijd verspreid was. Dit is echter nooit de heersende opvatting binnen de katholieke kerk geweest. Augustinus stelde namelijk nadrukkelijk dat de mensheid vanaf de geboorte van Jezus Christus wel in de laatste fase leefde, maar dat niet te voorspellen was wanneer deze fase zou eindigen.

Openbaringen letterlijk nemen?

Dit is nog steeds de heersende opvatting binnen de Katholieke Kerk. In het moderne christendom wordt er vaak op gewezen dat de voorspelling die bijvoorbeeld in het boek Openbaringen gedaan wordt niet letterlijk moet worden genomen. De paus heeft deze visie onderschreven door mensen op te roepen geen aandacht te besteden aan de huidige doemdenkers die menen dat de wereld op een voorspelde datum vergaat. 

Leestip: 

Leven in de eindtijdLeven in de eindtijd – Ondergangsstemmingen in de middeleeuwen
Auteur: Pieter Eligh
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789065502841
Winkelprijs: €29,–

Bestel Leven in de eindtijd

Ook interessant: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.