Nederland Europees kampioen voetbal

EK Voetbal 1988: Nederland wordt Europees kampioen

Op 25 juni 1988 speelt het Nederlands elftal de finale van het EK Voetbal tegen de Sovjet-Unie. Nederland wint de wedstrijd en wordt voor het eerst Europees kampioen.

Het niveau van het Nederlands voetbal

De successen van het Nederlandse voetbal waren voor het einde van de jaren zestig niet erg groot. Dat gold zowel voor de clubteams als voor de nationale ploeg. Vanaf 1969 kende Nederland een opleving, die begon met de deelname van Ajax aan de Europacup-finale. Ajax haalde de finale, maar won niet. Toch was er duidelijk een opleving in de successen voor Nederland. In 1974 wist het Nederlands elftal zich te plaatsen voor de WK-finale van dat jaar. Ze verloren toen helaas tegen West-Duitsland. Ook 1978 was een jaar van successen: PSV won de UEFA-cup en het Nederlands elftal speelde opnieuw een WK-finale.

De jaren tachtig

Begin jaren tachtig ging het weer bergafwaarts met het Nederlandse niveau. Toch kwam daar verandering in doordat zich een nieuwe generatie spelers had aangediend. Spelers als Ronald en Erwin Koeman, Ruud Gullit, Marco van Basten en Frank Rijkaard waren veelbelovend. Ze zouden Nederland zelfs de Europese titel gaan bezorgen.

Het bomincident

De voorronde voor het EK 1988 verliep in eerste instantie voorspoedig. Nederland won alle vier de uitwedstrijden. Toch werd de plaatsing voor Nederland in de wedstrijd tegen Cyprus nog in gevaar gebracht. Op 28 oktober 1987 werd er vuurwerk op het speelveld gegooid. De doelman van Cyprus werd hierdoor onwel, waarop de Cypriotische spelers besloten te stoppen met de wedstrijd. Na een reglementaire strijd met de UEFA kon de wedstrijd opnieuw gespeeld worden zonder publiek. Nederland won met 4-0 en plaatste zich definitief voor de eindronde.

De eindronde in Duitsland

Het EK 1988 werd gespeeld in de Bondsrepubliek Duitsland (of West-Duitsland). In totaal namen er acht landen deel aan het toernooi, verdeeld over twee poules. Groep A bestond uit West-Duitsland, Italië, Denemarken en Spanje. Groep B omvatte Nederland, Ierland, Engeland en de Sovjet-Unie. In de openingswedstrijd van het toernooi speelden de favorieten West-Duitsland en Italië gelijk. Spanje en Denemarken werden vrij gemakkelijk verslagen, waardoor de favorieten door konden naar de halve finales. In groep B speelde Nederland voor het eerst op het toernooi tegen de Sovjet-Unie. Oranje was sterk en goed op dreef, maar kwam niet langs de sterke verdediging van de Sovjets. Nederland verloor de wedstrijd met 0-1. Gelukkig wist Nederland daarna Engeland te verslaan. De wedstrijd tegen Ierland werd ter nauwer nood gewonnen door een gelukkige kopbal van Wim Kieft. Nederland kon zich gaan opmaken voor de belangrijke wedstrijd tegen West-Duitsland.

Nederland tegen West-Duitsland

De eerste halve finale tussen Nederland en West-Duitsland is legendarisch. Voor de Nederlanders was dit een beladen wedstrijd. Ze hadden namelijk in 1974 van West-Duitsland verloren in de finale van het WK. Men noemt dit sindsdien een ‘nationaal trauma’. Nederland genas van het trauma en won met 2-1. Er werd feestgevierd alsof de finale van het EK al gewonnen was. De echte finale tegen de Sovjet-Unie moest echter nog gespeeld worden.

Nederland tegen de Sovjet-Unie

Nederland was in een stemming om te winnen en dat lukte ook. Met een kopbal van Gullit en een magnifiek doelpunt van Van Basten werd het 2-0. Het werd nog even spannend toen de keeper Van Breukelen een overtreding maakte, waardoor de Sovjet-Unie nog een penalty mocht nemen. Gelukkig maakte Van Breukelen zijn fout goed en stopte de bal. Nederland werd zo Europees Kampioen.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!