Geen afbeelding beschikbaar

Foto’s ontdekt van Churchill’s gewaagde vliegreis in 1942

In Groot-Brittannië zijn een aantal foto’s opgedoken van de ‘Meest gedurfde vlucht uit de Tweede Wereldoorlog’, ondernomen door Churchill. Na een bezoek aan de Verenigde Staten besloot de Britse premier namelijk in 1942 per watervliegtuig terug te keren naar Groot-Brittannië. Tijdens de reis kwam het onbewapende ‘RMA Berwick’ toestel echter te dicht bij vijandelijk gebied, waarna het door zowel Duitse als Britse jachtvliegtuigen werd achtervolgd.

De unieke foto’s werden teruggevonden in het familiearchief van de Britse officier Ron Buck. Hij vergezelde de Britse premier op diens reis naar de Verenigde Staten en was aangewezen als fotograaf van het gezelschap. Churchill reisde in 1942 af naar Amerika om president Roosevelt ervan te overtuigen deel te nemen aan de oorlog, maar behaalde uiteindelijk geen resultaat. De Britse premier besloot daarop de terugreis per vliegtuig in plaats van per boot te voldoen, om zo niet nog meer tijd kwijt te zijn aan de mislukte trip.

Samen met een groot deel van zijn militaire staf, waaronder Ron Buck, ging Churchill aan boord van het watervliegtuig ‘RMA Berwick’. Het toestel was oorspronkelijk een postvliegtuig van de ‘Royal Mail’ en beschikte daarom niet over een radio of wapens. De Berwick moest zelfs speciaal lichter gemaakt worden, anders zou het niet genoeg brandstof hebben op de overtocht te voltooien. Toch lijkt de Britse premier zich aanvankelijk weinig zorgen gemaakt te hebben over de trip. Een van de foto’s toont zelfs een lachende Churchill, die tegelijkertijd het vliegtuig bestuurt en een grote sigaar rookt. Tegen het einde van de reis kwam de Berwick echter in de problemen.

Het toestel vloog namelijk te dicht langs het door de Duitsers bezette Franse stadje Brest, en de Luftwaffe lanceerde een aantal jachtvliegtuigen om het toestel te onderscheppen. De Berwick besloot daarop uit te wijken en de Duitsers slaagden er niet in om het watervliegtuig te vinden. Als gevolg van de ontwijkende manoeuvres kwam het toestel uiteindelijk vanuit zuidwestelijke richting het Engelse luchtruim binnen. Het Britse Fighter Command dacht daarom dat het om een vijandelijk toestel ging, en lanceerde eveneens zes gevechtsvliegtuigen om de Berwick te onderscheppen. Gelukkig wisten ook zij hun doelwit niet te vinden en kon Churchill na 18 uur weer veilig voet op Britse grond zetten.

Zie het artikel van The Daily Mail voor een aantal van de unieke foto’s van Churchill tijdens de reis.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt