Fransisco Franco: leider van Spanje
Resten Franco moeten worden herbegraven
Dit heeft een Spaanse overheidscommissie aanbevolen. Franco ligt al zesendertig jaar begraven in de zogenaamde Vallei van de Gevallenen. Hier liggen tienduizenden slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) begraven. Nabestaanden van deze slachtoffers vinden dat Franco niet in een monument mag liggen ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen in de burgeroorlog die hem aan de macht bracht.
Fransisco Franco werd op 4 december 1892 geboren in het Spaanse El Ferrol. In 1910 studeerde hij af aan de Toledo Military Academy en drie jaar later werd hij in Marokko gestationeerd. Hoewel hij klein van postuur was, stond hij bekend als een moedig officier en maakte hij snel promotie. In 1920 was hij opgeklommen tot tweede commandant van de Spaanse buitenlandse strijdkrachten. Franco vocht aan Spaanse zijde mee in de Rifoorlog (1921-1926) tegen de Berbers in Marokko, waar hij bekend werd om zijn meedogenloosheid.
Begin 1923 keerde Franco terug uit Marokko. Hij stond op het punt om met zijn verloofde Carmen Polo te trouwen, toen de commandant van de Spaanse buitenlandse strijdkrachten overleed. Er werd hem toen de positie van luitenant-kolonel aangeboden. Hij kon deze uitdaging niet weerstaan en vertrok op 18 juli 1923 weer naar Marokko. In datzelfde jaar kreeg Franco verlof en toestemming om te trouwen. De plechtigheid vond plaats in oktober 1923. Franco’s getuige bij het huwelijk was de Spaanse koning Alfonso XIII. Al snel na het huwelijk vertrok Franco weer naar Marokko. In 1924 kreeg het echtpaar hun enige kind: dochter Carmen Franco.
In 1931 werd in Spanje tijdelijk een einde gemaakt aan de monarchie. Koning Alfons XIII werd verdreven, omdat de Spanjaarden meer democratie eisten. Het land werd formeel een democratie, maar bleef politiek instabiel. In 1936 brak de Spaanse Burgeroorlog uit. Franco was opgeklommen tot generaal en marcheerde met 12.000 fascisten, gesteund door Mussolini en Hitler, vanuit Zuid-Spanje richting Madrid. Zij vochten tegen de Republikeinse regering, die werd gesteund door Stalin. De driejarige burgeroorlog die volgde was het bloedigste conflict uit de Spaanse historie. In maart 1939 claimden de fascisten na veel bloedvergieten de overwinning. Franco kwam aan het bewind en hij liet veel politieke tegenstanders ombrengen. Spanje kwam in een politiek isolement, wat pas ten einde kwam na zijn dood in 1975. Nabestaanden van de slachtoffers van het bewind van Franco vinden nu dat Franco niet samen met deze slachtoffers in een monument mag liggen.