Geen afbeelding beschikbaar

Gebruik van de handgranaat

Een man uit Hellevoetsluis was zondagmiddag aan het vissen toen hij een handgranaat binnenhengelde. De politie heeft inmiddels laten weten dat de granaat uit de Tweede Wereldoorlog afkomstig is. Handgranaten werden voor het eerst gebruikt in de 15e eeuw, maar ontwikkelden zich pas tijdens de Eerste Wereldoorlog tot hun huidige vorm.

Na de Europese ontwikkeling van buskruit in de 14e eeuw werd er volop geëxperimenteerd met vuurwapens. Zodoende kwam in de 15e eeuw ook de handgranaat in gebruik. Deze eerste exemplaren waren holle ijzeren ballen, gevuld met buskruit en voorzien van een lont. Napoleon Bonaparte reorganiseerde na zijn keizerbenoeming in 1804 het Franse leger, en creëerde een speciaal grenadiersonderdeel. Deze elitetroepen bestonden uitsluitend uit grote en sterke mannen die ver konden gooien. De Franse soldaten vonden de bommen lijken op granaatappels, vandaar de naam granaat. Het gebruik van granaten was echter nog niet effectief, en het onderdeel werd uiteindelijk weer ingelijfd in de standaard infanterie.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 werd het gebruik van de handgranaat weer opgepikt. In 1915 vond William Mills, een ontwerper van golfclubs, de ‘Mills Bomb’ uit. Dit was een handgranaat die bij het exploderen scherven afschoot. Zijn ontwerp voor de granaat werd uiteindelijk opgepikt en verder uitgewerkt door het Britse leger. Omdat deze schervengranaten geschubd waren, noemden de Engelse soldaten ze ‘ananassen’. Het Duitse antwoord hierop was de ‘Model 24 Stielhandgranate’. Aan deze handgranaat zat een steel, waardoor de bom verder gegooid kon worden. Vanwege het opmerkelijke uiterlijk van deze granaat noemden de Engelsen deze bommen ‘aardappelstampers’.

Omdat handgranaten in grote mate werden gebruikt tijdens de wereldoorlogen, worden ze tegenwoordig nog gevonden. Zo haalde een hengelvisser zondagmiddag een handgranaat uit het water in Hellevoetsluis. Het is niet duidelijk om wat voor model granaat het gaat. Wel heeft de politie laten weten dat de granaat afkomstig is uit de Tweede Wereldoorlog. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de granaat inmiddels onschadelijk gemaakt.

Rubrieken: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!