Gaswinning in Nederland

Geschiedenis gaswinning in Nederland

28 maart 2018 kondigde de Nederlandse overheid het einde aan van de gasboringen in Groningen. Sinds halverwege de vorige eeuw wordt er in de regio geboord, maar de aardbevingen hebben het kabinet doen besluiten om de gaswinning te beëindigen. Een korte geschiedenis van de Groningse gaswinning. 

Eerste gaswinning in Nederland

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) werd in 1947 opgericht en houdt zich bezig met de productie van aardolie en aardgas in Nederland. De eerste boring naar aardgas vond plaats in Coevorden in 1948. Boringen in de daaropvolgende jaren wezen op gasvelden in onder meer Staphorst en Tubbergen. In 1951 was Coevorden de eerste plaats in Nederland die voorzien werd van aardgas. In de daarop volgende jaren werden meerdere gemeenten in de Noordoostelijke provincies aangesloten op aardgas. 

Slochteren

Op 22 juli 1959 werd op het land van K.P. Boon aardgas aangeboord. Dit bleek het grootste gasveld van Europa te zijn, namelijk een gasbel van maar liefst 2700 miljard kubieke meter. De grootte van de gasbel werd overigens pas jaren na de eerste boringen bekend, in eerste instantie kon de NAM alleen maar schattingen maken. Door de ontdekking werd besloten om heel Nederland te voorzien van aardgas. In 1970 leidde dit besluit tot protesten van kolenhandelaren die hun winst zagen dalen.

Behalve dat de ontdekking van het aardgas grote veranderingen teweegbracht in Nederland, werden vooral in de laatste kwart van de twintigste eeuw miljoenen huishoudens in heel Europa verwarmd met het Groningse gas. Regelgeving die in de jaren ’60 werd vastgelegd zorgde ervoor dat een groot deel van de aardgaswinning in de Nederlandse staatskas belandde. 

Laatste boringen

Na de oliecrisis in 1970 werd besloten om duurzamer met het gas om te gaan, maar door het leegraken van kleine gasvelden in Nederland is het aantal boringen in Groningen sinds het begin van deze eeuw weer gestegen. Al maanden komen de boringen in het nieuws, de gaswinning levert namelijk enorm veel schade op aan huizen. De aardbevingen die de schade veroorzaken komen frequenter voor. Tussen 1991 en 2002 vonden per jaar vier aardbevingen plaats met een kracht van minimaal 1,5 op de schaal van Richter, in 2011 werden er 28 geteld. Daarna leken de aardbevingen af te nemen, maar in 2017 waren er weer meer aardbevingen dan in 2016.

In maart 2018 maakte premier Rutte bekend dat de gaswinning zo snel mogelijk terug moet naar 0 kuub. De aardbevingen zijn volgens het kabinet niet langer aanvaardbaar. 

Afbeelding:

  • Gasbel te Slochteren Nederlandse Gas Unie werkzaamheden. Fotocollectie Anefo via nationaalarchief.nl

Bronnen:


 


- Gasinbeeld.nl, Geschiedenis aardgas in Nederland


 


- Historischnieuwsblad.nl, De magie van Slochteren

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt