Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek werd opgericht in 1798 als de Nationale Bibliotheek en groeide uit tot een internationaal bekende wetenschappelijke instelling.


Oprichting Koninklijke Bibliotheek


De Koninklijke Bibliotheek werd opgericht in 1798 door de Volksvertegenwoordiging van de Bataafse Republiek. Het was een tijd van nationale eenwording, en er was een groeiend besef van de waarde van nationaal erfgoed. De bibliotheek werd toen gevestigd op het Binnenhof. Dat had te maken met de bestemming van de collectie, die bedoeld was voor de leden van de Volksvertegenwoordiging.


Koning Lodewijk Napoleon


Hoewel Nederland in de tijd van de oprichting van de bibliotheek een republiek was, heeft het toch de titel ‘koninklijk’ gekregen. Koning Lodewijk Napoleon (1778-1846) was in 1806 op last van zijn broer Napoleon I, die toen de keizer van Frankrijk was, tot koning van Nederland benoemd. Lodewijk was een groot liefhebber van kunst en cultuur, en gaf de bibliotheek de eervolle toevoeging ‘koninklijk’.


Huisvesting


Vanwege de snelle groei van de bibliotheek, moest het instituut verhuizen naar het Mauritshuis in Den Haag. Maar ook dat pand bleek al snel te klein. in 1821 werd de bibliotheek gevestigd aan de Lange Voorhout 34. Dat gebeurde op verzoek van koning Willem I. Dit pand werd door de bibliotheek gebruikt tot 1982. Heden ten dage is de bibliotheek gevestigd in een modern pand aan het Prins Willem-Alexanderhof, naast het Centraal Station en het Nationaal Archief. Tegelijk met de verhuizing naar de huidige locatie kreeg de bibliotheek de wettelijke bevoegdheid om zich ‘Nationale Bibliotheek’ te noemen.


Collecties


De Koninklijke Bibliotheek heeft inmiddels een zeer grote collectie aan boeken, tijdschriften en kranten. Het is de missie van de bibliotheek om toegankelijk te zijn voor iedereen, ook in digitaal opzicht. De laatste jaren heeft de organisatie flink geïnvesteerd in het toegankelijk maken van de inhoud van Nederlandse kranten en is een groot deel van de collectie digitaal. Inhoudelijk verzamelt de bibliotheek nog steeds alle boeken, tijdschriften en kranten die over Nederland gaan, of die in Nederland zijn uitgegeven. Er is een bijzondere collectie middeleeuwse handschriften en oude drukken. De website van de Koninklijke Bibliotheek biedt niet alleen mogelijkheden om in de collectie te zoeken, maar ontwikkelt ook aantrekkelijke profielen van filosofen en dichters. De bibliotheek heeft inmiddels bekendheid in binnen- en buitenland. De Koninklijke Bibliotheek zoekt momenteel naar een structurele oplossing om de brandveiligheid te verbeteren.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!