dildo

Geschiedenis van de dildo

Hoewel de dildo vooral geassocieerd wordt met de geëmancipeerde vrouw van de 20e en 21e eeuw gaat het speeltje al veel langer mee. Al vanaf de oudheid worden allerlei voorwerpen gebruikt voor seksuele doeleinden. Waarschijnlijk bestonden dildo’s zelfs al in de prehistorie, hoewel dat lastig hard te maken is door de afwezigheid van geschreven bronnen. Bekende schrijvers als Aristophanes en Shakespeare noemen het penisvormige speeltje. 


Oudste ‘dildo’ ter wereld


De titel ‘oudste dildo ter wereld’ wordt vaak gegeven aan het langwerpige stenen voorwerp dat gevonden werd bij opgravingen in Zuid-Duitsland, vlakbij Ulm. Het object is 20 centimeter lang, 3 centimeter dik en zo’n 28.000 jaar oud. Volgens onderzoekers ligt het zeer voor de hand dat het voorwerp een symbolische representatie van het mannelijk geslachtsdeel  voorstelt. Zo is de steen gepolijst en zijn er ringen rondom het uiteinde. In hoeverre het ook een seksspeeltje was, is twijfelachtig. De steen kan ook gebruikt zijn om vuurstenen kapot te slaan. 


Seksspeeltje onwetenschappelijk? 


Voor veel (pre)historische voorwerpen geldt dat er een grote mate van aarzeling is om deze als seksspeeltjes te omschrijven. Archeoloog Timothy Taylor hekelt deze ontwijkende strategie, die overigens ook te zien is in talloze literaire producties door de eeuwen heen. Verwijzingen naar seks en seksspeeltjes zijn daarin vaak zo subtiel mogelijk om conservatieve lezers, aanhoorders of de schrijver zelf niet voor het hoofd te stoten. Zelfs als het originele schrijfwerk vrij plat was, kon dat in gekuiste versies verholpen worden.


De oude Grieken 


De Griekse schrijver Aristophanes vertelt in het toneelstuk Lysistrata over een seksstaking. Deze is georganiseerd door de vrouwen van diverse steden om de mannen te dwingen de Peloponnesische Oorlog te beëindigen. De vrouwen worden hierin geportretteerd als behoorlijk oversekst, en er wordt luidkeels geklaagd over de afwezigheid van mannen en het gebrek aan ‘leren hulpmiddelen’. Afbeeldingen op vazen en muren laten duidelijk zien dat de dildo bij zowel de Grieken als de Romeinen en Egyptenaren alomtegenwoordig was. 


Shakespeare en Signor Dildo


Het woord ‘dildo’ verscheen voor het eerst in publicatie rond de tijd van Shakespeare. In zijn The Winter’s Tale verwijst de Engelse dichter er zelf ook naar. In de zeventiende eeuw populariseerde het gedicht Signor Dildo van John Wilmot de term ‘signor’ als synoniem voor dildo. Sommige parlementariërs maakten bezwaar tegen een huwelijk van de Engelse prins met een katholieke, Italiaanse prinses, en volgens hen zou het afblazen van het huwelijk de Engelse onderdanen enorm veel plezier doen. John Wilmot grapte dat het massaal importeren van Italiaanse dildo’s dat al deed. 


Tegenwoordig


Net als bij de vibrator en de penisring verschilde het gebruik en de acceptatie van de dildo per tijd en plaats. Zo was het hebben van een vibrator in huis voor de jaren ’20 van de vorige eeuw heel gewoon. Ze werden geacht ‘hysterische vrouwen’ van hun ‘opgespaarde zaad’ af te helpen. Vervolgens rustte er decennialang een taboe op seksuele speeltjes, die voornamelijk met de porno-industrie geassocieerd werden. Vanaf de jaren ’60 nam het gebruik weer toe. De techniek achter de speeltjes verbeterde en nieuwe materialen deden hun intrede. In veel landen zijn seksspeeltjes vrij verkrijgbaar, met name in het Westen, hoewel Alabama als enige Amerikaanse staat de verkoop van de dildo nog verbiedt. 


 


BRONNEN:


  • Aristophanes, Lysistrata
  • John Wilmot, Poems on Affairs of State
  • Shakespeare, The Winters’s Tale
  • BBC: ‘ancient phallus
  • Boardman, J. (1975). Athenian Red Figure Vases: the Archaic Period. (Thames & Hudson).
  • Lieberman, H. (2017) Buzz: The Stimulating History of the Sex Toy (Pegasus Books)
  • Taylor, T. (1996) The Prehistory of Sex: Four Million Years of Human Sexual Culture. (New York: Bantam)


AFBEELDING:


Partners: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt