Geschiedenis van de hamburger

‘Dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt’. Dat zegt een hoogleraar van de Universiteit van Maastricht die op 5 augustus 2013 in Londen een gekweekte hamburger presenteert. De oorsprong van de hamburger gaat terug tot het Mongoolse Rijk van de 13e eeuw, maar volgens veel Amerikanen begint de echte geschiedenis van de lekkernij in hun land.

Het idee van het platgeslagen stuk vlees is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van de Mongolen. Die stopten namelijk een stuk rundvlees tussen hun zadel en het paard, waardoor het vlees mals genoeg werd om rauw te kunnen eten. De Mongolen brachten tijdens hun Russische veroveringen het vleesgerecht mee, waardoor in Rusland de steak tartaar, de Russen noemden de Mongolen Tartaren, ontstond.

Hamburg, naamgever van het beroemde lapje vlees

Vanuit Rusland waaide de steak tartaar rond 1600 over naar West-Europa. Hamburg was als belangrijke havenstad aan de Baltische Zee één van de eerste plaatsen waar het platte en rauw gegeten rundvlees populair werd. De bevolking van Hamburg besloot het vlees licht te bakken en deze manier van bereiding kwam buiten Hamburg bekend te staan als de steak ‘Hamburg stijl’, later werd deze naam versimpeld tot hamburger.

De Hamburger komt naar de Verenigde Staten

Volgens de meeste Amerikanen begon de geschiedenis van de hamburger pas echt toen Duitse immigranten het gerecht meenamen naar de VS. Het New Yorkse Delmonico’s zette in 1830 als eerste de hamburger steak op de kaart, maar de variant met broodje kwam pas rond 1900 in opmars. Er zijn verschillende claims over wie de eerste was met de hamburger zoals hij nu wereldwijd verkocht wordt.


Leestips-Boek

De lekkerste burgers De lekkerste burgers

€ 19.95


Wie verkocht de eerste hamburger?

Louis’ Lunch uit New Haven claimt in 1900 de eerste hamburger te hebben verkocht toen een klant met haast zijn hamburger steak onderweg wilde eten. De kok pakte twee boterhammen om het vlees tussen te stoppen en creëerde zo naar eigen zeggen de hamburger. Het verhaal komt sterk overeen met dat van de hotdog. Uit Ohio en Wisconsin komen claims van restaurants dat zij al in 1885 hamburgers verkochten. De echte oorsprong blijft waarschijnlijk onbekend, maar het is algemeen geaccepteerd dat de hamburger vanaf 1921 zijn opmars pas echt inzette. In Kansas zorgde fastfoodrestaurant White Castle toen voor een imagoverbetering door de hygiënische bereiding van het broodje te benadrukken. Voorheen was de hamburger namelijk vooral afkomstig van straatverkopers en goedkope arbeidersrestaurants. Inmiddels is de hamburger een wereldwijd succes en het lapje vlees kan door het onderzoek van een Maastrichtse professor voortaan wellicht worden gekweekt.

Bronnen

-          Fox News, History of the Hamburger (…) (5-8-2013)

-          Gourmet, The History of the (…) (5-8-2013)

-          Huffington Post, A Brief History of (…) (5-8-2013)

-          Serious Eats, The History of the (…) (5-8-2013)

-          Volkskrant, Hoogleraar presenteert vanmiddag gekweekte (…) (5-8-2013)

Afbeeldingen

-          Library of Congress, Making Hamburgers in concession (…) (5-8-2013)

-          Wikimedia Commons, Louis Lassen Louis’ Lunch (5-8-2013)

Leestips-Boek

De lekkerste burgers
De lekkerste burgers

€ 19.95

 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Alles over Oldenbarnevelt lees je in Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over koning Willem I Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over Nieuw Amsterdam? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Alles over het Neurenberg proces? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.