Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Italianen in Libië

Op 7 oktober 1970 werden ruim 30.000 inwoners van Libië gedwongen geëvacueerd. Omdat ze van Italiaanse afkomst waren besloot Moammar Kaddafi dat ze niet langer welkom waren in zijn land. Vandaag, op 7 oktober, vieren de Libiërs de Dag van de Italiaanse Evacuatie.

Vanaf de vijftiende eeuw maakte Libië officieel onderdeel uit van het Ottomaanse Rijk, maar de lokale heersers genoten nog steeds een grote mate van onafhankelijkheid. Hier kwam echter een einde aan toen er in 1911 een oorlog uitbrak tussen het Ottomaanse rijk en Italië. De Italiaanse troepen verjoegen de Ottomanen uit de Libische hoofdstad Tripoli en namen het lokale bestuur over. In het vredesverdrag van Lausanne in 1912 droeg het Ottomaanse Rijk Libië definitief over aan Italië.

Aanvankelijk beperkte het Italiaanse bestuur van Libië zich tot de provincie Tripoli. De rest van het land was na het vredesverdrag in handen gevallen van rebellen. In 1922 gaf de Italiaanse dictator Benito Mussolini zijn generaals opdracht om ook de rest van Libië te onderwerpen aan zijn gezag. Een harde strijd volgde en de Italiaanse generaal Graziani liet maar liefst 100.000 mensen deporteren. Na zes jaar brak het verzet en in 1934 was de rust in Libië hersteld.

In de Tweede Wereldoorlog werden de Italiaanse soldaten verjaagd en werd Libië veroverd door de Geallieerden. Na afloop van de oorlog deed Italië afstand van haar aanspraken op het land en in 1951 verklaarde Libië zich onafhankelijk. De Libische koning, Idris I, kon echter op weinig steun rekenen bij zijn nieuwe onderdanen en op 1 september 1969 greep een aantal officieren, onder leiding van Moammar Kaddafi, de macht in het land.

Meteen na zijn machtsgreep zette Kaddafi zich in om de westerse invloeden in Libië te beperken. Alcoholische dranken werden verboden en de Christelijke kalender werd vervangen door de Islamitische. Als onderdeel van deze antiwesterse campagne besloot Kaddafi ook om in 1970 alle Italiaanse kolonisten uit Libië te verbannen. Op 7 oktober 1970 ging de Italiaanse overheid akkoord met de evacuatie van alle Italianen uit het land. Sindsdien vieren de Libiërs ieder jaar op 7 oktober Jalau’tolian, oftewel de Dag van de Italiaanse Evacuatie.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.