Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de telefoongids

Stopt u alstublieft met de deur-aan-deur verspreiding van de papieren telefoongids

Aldus technologiejournalist Alexander Klöpping. Hij heeft de domeinnaam sterftelefoongidssterf.nl in het leven geroepen. Als je hier naar toe surft kom je op de site van het afmeldingsformulier van de telefoongids. Klöpping vindt het niet meer van deze tijd dat mensen allemaal een gratis papieren telefoongids krijgen. De telefoongids bestaat in Nederland al vanaf het einde van de 19e eeuw.

De telefoon werd uitgevonden en ontwikkeld in de tweede helft van de 19e eeuw.In 1876 vroeg Alexander Graham Bell patent aan op de eerste werkende telefoon. In 1881 werd in Nederland het eerste openbare telefoonnetwerk  in gebruik genomen. Dit was in Amsterdam. Dat werd georganiseerd door de Nederlandse Bell-TelephoonMaatschaapij. Op dit netwerk zaten 49 aansluitingen. In 1881 werd eveneens de eerste telefoongids uitgegeven. Deze werd nog niet huis-aan-huis verspreid zoals nu het geval is. De gids lag ter bezichtiging bij de telefooncentrale. Bij elk postkantoor kon je de landelijke telefoongids raadplegen.

Het aantal gebruikers van de telefoon groeide in de jaren daarna langzaam maar zeker. In 1915 waren er in Nederland 75.000 mensen aangesloten op het openbare telefoonnetwerk. Toen Nederland vervolgens in 45 regio’s werd opgedeeld, werd de telefoongids bij de mensen thuis bezorgd. Elk Nederlands huishouden kreeg een telefoongids van de regio waar hij of zij woonde.

Dit is tot op de dag van vandaag het geval. Op postkantoren zijn ook nog steeds alle delen van de telefoongids aanwezig. Door de opkomst van mobiele telefonie en vooral internet wordt de telefoongids het laatste decennium veel minder gebruikt dan vroeger het geval was, omdat vrijwel alle telefoonnummers van bedrijven online te vinden zijn. Na de oproep van Klöpping om te stoppen met het huis-aan-huis verspreiden van de gids blijkt een Kamermeerderheid het hiermee eens te zijn. Dit betekent waarschijnlijk dat de telefoongids voortaan alleen nog verstrekt wordt aan mensen die aangeven de telefoongids te willen hebben. 

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt