Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Volkskrant

De eerste editie telde vier pagina’s en kostte 3 cent. Het was aanvankelijk nog meer een tijdschrift en het blad verscheen iedere donderdag. Dit weekend, negentig jaar geleden, werd de Volkskrant een dagblad.

De Volkskrant werd vanaf 2 oktober 1919 uitgegeven als weekblad van de katholieke arbeidersbeweging. De oprichters van het blad waren een paar katholieke arbeidersbonden die zich hadden verenigd in de Federatie der Diocesane Rooms-Katholieke Volks- en Werkliedenbonden. Een jaar later verscheen de krant om de dag en vanaf 1 oktober 1921 verscheen het als dagblad. In 1932 was de Volkskrant volledig eigendom geworden van de Rooms-Katholieke Werkliedenbond, gezeteld in Utrecht en drie jaar later, in 1935 verhuisde ook de Volkskrant naar de stad. De krant breidde vervolgens het scala uit en er verscheen een algemeen landelijke variant, een Twentse, een Limburgse en een Oost- en een West-Brabantse editie. Edities voor Rotterdam, Den Haag, de noordelijke provincies en Gelderland zouden enkele jaren later volgen.

De krant groeide eind jaren dertig, maar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, veranderde alles. Begin juli 1941 werd de hoofdredacteur van de krant, Jan Vesters, door de bezetter tot aftreden gedwongen. De krant kreeg een hoofdredacteur uit de gelederen van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Veel van de redacteuren wilden echter niet werken voor een krant die collaboreerde met de Duitse bezetter en  verlieten de redactie. Doorgaan had geen zin meer en op 4 oktober 1941 verscheen de laatste krant. Een paar dagen nadat de oorlog af is gelopen, op 8 mei 1945 pakte de Volkskrant de draad weer op. In de eerste jaren na de oorlog ontwikkelde het nieuwsblad zich tot één van de belangrijkste landelijke Dagbladen. Het aantal abonnees steeg binnen een jaar tot 109.000. De Volkskrant had toen nog als ondertitel 'katholiek dagblad voor Nederlanders'.

Nadat de ontzuiling zijn intrede deed in de jaren ’60 kreeg de krant een ander karakter. Het werd een dagblad met een uitgesproken progressief karakter en trok met name jonge lezers aan. Dat werd helemaal duidelijk toen de onderkop in 1965 verdween. Vanaf dat moment verhuisde de krant van Utrecht naar Amsterdam, sloot het parool zich aan bij de Volkskrant en bleef de krant groeien. In 1988 verscheen de eerste zaterdagkrant.

Op 2 oktober wordt ter eren van het negentigjarig bestaan van de Volkskrant het boek ‘Dag in, dag uit, een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980 tot 2010’ gepresenteerd.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!