Geschiedenis van het Amstel Hotel

Op 27 juni 2014 werd bekend dat het Amstel Hotel in Amsterdam is verkocht aan een hotelbedrijf uit Qatar, de Katara Hospitality. Het Amstel Hotel was het eerste ‘Grand Hotel’ in Nederland en was een idee van de arts Samuel Sarphati die zich bekommerde om het welzijn van de inwoners van de stad.

Samuel Sarphati

Samuel Sarphati (1813-1866) opende na een studie in Leiden een huisartsenpraktijk in Amsterdam. In zijn praktijk werd hij geconfronteerd met de armoedige en onhygiënische leefomstandigheden van de bevolking. Dit was voor de ondernemende Sarphati een reden tot vele initiatieven die het welzijn van de bevolking moesten verhogen. Zo richtte hij een broodfabriek op, waardoor er betaalbaar brood op de markt kwam en bedacht hij het idee voor het Amstel Hotel. Door zijn vele initiatieven wordt hij ook wel de ‘Haussmann van Amsterdam’ genoemd.

De bouw van het Amstel Hotel

Het idee voor een luxe hotel werd gewaardeerd, maar het was in eerste instantie lastig om investeerders te vinden. Zij zagen meer heil in de huizenmarkt dan in een decadent hotel. Het ontwerp voor het gebouw door Cornelis Outshoorn was ook wel erg ambitieus. Hij ontwierp een gigantisch vierkant gebouw, waarbij hij zich liet inspireren door vorstelijke kunstwerken. In het oorspronkelijke plan zou het hotel vier vleugels krijgen met een door glas overdekte binnenplaats. Uiteindelijk is er maar één vleugel gerealiseerd, aan de kant van de rivier de Amstel. In 1867 werd het gebouw officieel geopend. Sarphati maakte deze opening niet meer mee.


Titel: Het Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel - De begraafplaats van de Portugese Joden in Amsterdam 1614-1945
Auteur: Lydia Hagoort
ISBN: 9789065508614
Uitgever: Verloren
Prijs: €34,-

 

 


Populariteit

Aanvankelijk was het hotel niet erg populair. Er waren slechts vijfentwintig kamers en de gasten klaagden over de kwaliteit van het restaurant. Dat veranderde toen de arts Johann Georg Mezger een praktijk opende in het hotel. Hij had zich tijdens zijn studie gespecialiseerd in ‘fysische therapie’. De unieke werkwijze van de arts trok vele nieuwe gasten. Deze bijzondere gasten behoorden tot de koningshuizen van Europa, zoals de koningin van Roemenië (Carmen Sylvia) en de keizerin van Oostenrijk (Elizabeth). Ook de Duitse, Franse en Russische adel kwamen de arts bezoeken in het hotel.

Het aantal bijzondere gasten van het hotel bleef maar groeien. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn er nog vele koninklijke gasten geweest. Enkele namen zijn koningin Juliana, prinses Victoria en Caroline van Monaco. Het hotel verzorgde ook het verblijf van internationale politici zoals Bill en Hillary Clinton en Helmut Kohl. De lijst van muzikanten en filmsterren is inmiddels ook heel lang. Bekende gasten waren onder anderen de Rolling Stones, Pink Floyd, Matt Damon en Audrey Hepburn.   

Verkoop

Inmiddels is het hotel enkele keren verkocht. Enkele jaren geleden werd het hotel overgenomen door de investeringsgroep GSSG Holdings en vrij snel opnieuw te koop aangeboden. In 2014 werd bekend dat het Qatarese hotelbedrijf Katara Hospitality het bedrijf overneemt. De overname zal geen invloed hebben op de exploitatie. Het hotel blijft dus in de huidige staat te bezoeken.

<h3>Bronnen:</h3>
<p> </p>
<p>- www.nu.nl, <a title="Qatarees hotelbedrijf koopt Amstel Hotel" href="http://www.nu.nl/ondernemen/3813399/qatarees-hotelbedrijf-koopt-amstel-h... target="_blank">Qatarees hotelbedrijf koopt Amstel Hotel</a>, 27 juni 2014.</p>
<p>- www.amsterdam.intercontinental.com, <a title="Onze geschiedenis" href="http://www.amsterdam.intercontinental.com/nl/welkom/onze-geschiedenis" target="_blank">Onze geschiedenis</a>, 2013.</p>
<p>- www.architectenweb.nl, <a title="Amstelhotel" href="http://www.architectenweb.nl/aweb/archipedia/archipedia.asp?Id=4884&amp;... target="_blank">Amstelhotel</a>.</p>
<p>- www.wikipedia.org, <a title="Samuel Sarphati" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Samuel_Sarphati" target="_blank">Samuel Sarphati</a>, 25 mei 2014.</p>
<p>- Afbeelding: Wikimedia.</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.