Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van het Happy Hour

Er lijkt een einde te komen aan het zogeheten ‘Happy Hour’ in de Nederlandse horeca. De ondernemersorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is van plan het fenomeen af te schaffen omdat het ‘niet strookt met de verantwoordelijkheid die samenhangt met de verkoop van alcohol’. Met het verdwijnen van het Happy Hour komt er een einde aan een traditie die al stamt uit de jaren ’20 van de vorige eeuw.

De term ‘Happy Hour’ vond vermoedelijk zijn oorsprong onder de matrozen van de Amerikaanse marine. Zij gebruikten deze benaming voor de vaste periodes van ontspanning op het schip waarin onder meer boks- en worstelwedstrijden werden georganiseerd. Aangezien er bij deze aangelegenheden vaak veel gedronken werd, kwam de term Happy Hour al snel in verband te staan met het nuttigen van alcohol.

Prohibition

Op 17 januari 1920 werd in de Verenigde Staten het 18e Amendement geratificeerd, waarmee de productie, transport en verkoop van alcoholische dranken vanaf dat moment verboden werd. Als gevolg van deze ‘Prohibition’ verdween alcohol vrijwel geheel uit het publieke leven. Zo was het in restaurants en andere eetgelegenheden na de invoering van de Drooglegging verboden om bier of wijn bij de maaltijd te nuttigen. De consumptie van alcohol verdween echter niet uit de samenleving, maar verhuisde simpelweg naar het illegale circuit.

Speakeasy

Zo ontstonden er gedurende de jaren ’20 steeds meer ‘speakeasies’, illegale kroegen waar nog steeds gewoon alcohol geschonken werd. Het merendeel van de klanten bezocht deze gelegenheden in de namiddag, voorafgaand aan een bezoek aan een restaurant. In de speakeasy werden dan de nodige cocktails en andere alcoholische versnaperingen genuttigd die men normaalgesproken (voor de invoering van de Drooglegging) tijdens de maaltijd gebruikt zou hebben. Al snel kwam het drukste moment van de dag in de speakeasies bekend te staan als het gezelligste en vrolijkste uur, ofwel het Happy Hour.

Saturday Evening Post

Agenten vernietigen een illegale voorraad alcohol tijdens de Drooglegging, jaartal onbekend

Met het stopzetten van de Drooglegging op 5 december 1933 kwam er ook een einde aan de cultuur van de speakeasies. Lange tijd verdween daardoor ook de term Happy Hour weer uit het dagelijkse leven, totdat het Amerikaanse blad Saturday Evening Post in 1959 een artikel schreef over de cultuur van het vermaak in de marine. Hierin kwam ook het fenomeen van het Happy Hour in naar voren en de term sloeg aan bij het publiek. Horecagelegenheden haakten hier meteen op in en begonnen met het organiseren van hun eigen Happy Hours, waarin alcoholische dranken voor een gereduceerde prijs werden verkocht.

Afschaffing

Eind jaren ’70 was Manfred Langer - eigenaar van de Amsterdamse homokroeg Chez Manfred -één van de eersten die in Nederland een Happy Hour introduceerde. Veel horecagelegenheden volgden dit initiatief op den duur, aangezien het een effectieve manier is om nog voor het begin van de avond al veel klanten te lokken. Lange tijd ondersteunde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het Happy Hour, maar nu heeft de ondernemersorganisatie besloten het fenomeen af te schaffen. Volgens de KHN past de traditie namelijk niet langer binnen het verantwoordelijk omgaan met de verkoop van alcohol.

Rubrieken: 

Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.