Geschiedenis van het Huis Schwarzenberg

Hij heeft zich niet gehouden aan de bepalingen in het testament

Aldus Elisabeth von Pezold over haar broer Karel Schwarzenberg. Von Pezold had haar broer aangeklaagd omdat Schwarzenberg, minister van Buitenlandse Zaken van Tsjechië, volgens haar niet genoeg moeite heeft gedaan om onteigend bezit van het Huis Schwarzenberg in Tsjechië terug te krijgen. De Schwarzenbergs behoren bij de oudste adellijke families van Europa en bestaan sinds 1172.

Het geslacht Schwarzenberg is oorspronkelijk afkomstig uit Seinsheim in Beieren. De familie wordt voor het eerst genoemd in bronnen uit 1172. In die tijd was het echter nog niet de belangrijke adellijke familie die het later wel zou worden. Dit veranderde in de periode tussen 1405 en 1421, toen de familie het graafschap Schwarzenberg in Franken verwierf. Het hoofd van de familie, op dat moment Erkinger I, mocht vanaf die tijd de titel ‘baron van Schwarzenberg’ gaan dragen.

De Schwarzenbergs breidden hun macht en invloed in de 15e en 16e eeuw sterk uit. Zo was Johann van Schwarzenberg (1463-1528) een rechter in Bamberg en een goede vriend van Maarten Luther. In de 16e eeuw vergrootten zij hun gebieden met verschillende graafschappen in Franken en Bohemen. De Schwarzenbergs werden daarop in 1599 gepromoveerd tot graven en in 1670 werden zij door de Heilige Roomse Keizer benoemd tot prinsen van Schwarzenberg.

In de 17e eeuw waren de Schwarzenbergs uitgegroeid tot één van de machtigste adellijke families van het Habsburgse Rijk. Zo was graaf Georg Ludwig (1586-1646) een belangrijk Oostenrijks staatsman tijdens de Dertigjarige Oorlog en was prins Karl Philipp (1771-1820) een Oostenrijkse veldmaarschalk tijdens de Napoleontische Oorlogen.

Aan de macht van de Schwarzenbergs kwam in 1918 een einde. Door de val van Oostenrijk-Hongarije verdween de macht van de adel. Hun Boheemse bezittingen werden na de communistische coup in 1948 genationaliseerd door de Tsjechische overheid. De Oostenrijkse bezittingen bleven wel in handen van de Schwarzenbergs.

Aan de mannelijke hoofdlijn van het geslacht kwam echter na de dood van Heinrich Schwarzenberg in 1965 een einde. Heinrich adopteerde daarom Karel, een Schwarzenberg uit de armere Tsjechische tak van de familie, als zijn zoon. Deze Karel Schwarzenberg kreeg daarbij een aantal kastelen in Bohemen, het paleis Schwarzenberg in Wenen en grote stukken land in zijn bezit. Na een slepende rechtszaak is besloten dat Karel deze bezittingen mag houden. Hij was aangeklaagd door Elisabeth von Pezold, dochter van Heinrich die door haar geslacht niet in aanmerking kwam voor de erfenis.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.