Geschiedenis van het Olympische vuur
De Olympische Spelen werden in het oude Griekenland gehouden ter ere van de oppergod Zeus. Toen al werd er ter ere van de Oppergod een vuur aangestoken. Bij de Olympische Spelen van 1928 werd die traditie weer in ere hersteld.
In het oude Griekenland werd het vuur als iets heiligs beschouwd. De Griekse mythologie vertelde dat het vuur van de goden was gestolen door Prometheus, die het aan de sterfelijken schonk. Als straf werd hij hierdoor aan een rots vastgebonden. Elke dag werd zijn lever opgegeten door een adelaar. Deze groeide echter steeds weer terug, zodat het de volgende dag weer opgegeten kon worden.
Oude Griekenland
De Olympische Spelen werden in het oude Griekenland gehouden ter ere van de oppergod Zeus. Door de heiligheid van het vuur werden tijdens deze Spelen vuren aangestoken. Eén van deze vuren brandde in de tempel van Hera, de vrouw van Zeus. De oudste referentie van een winnaar op de Olympische Spelen komt uit 776 voor Christus. De Romeinen vonden de Olympische Spelen maar een heidens gebruik en de christelijke keizer Theodosius I verbood de Spelen dan ook in 393 na Christus.
Olympische vlam in Amsterdam
In de negentiende eeuw ontstond het idee om de Olympische Spelen nieuw leven in te blazen. Hierop werd in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen gehouden in Athene. Het duurde nog even voordat ook het Olympische vuur weer werd geïntroduceerd. Tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928 werd in het Olympisch stadion voor het eerst weer een vuur aangestoken. Dat de Olympische vlam door middel van een estafette vervoerd zou worden werd echter pas later bedacht.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
Hardlopers
In 1936 werden de Olympische Spelen gehouden in Berlijn. Hier werd bedacht dat het Olympische vuur ontstoken diende te worden in Olympia, op de plaats waar de oude tempel van Hera stond, en naar de locatie van de Olympische Spelen moest worden gebracht. De vlam werd door 3.331 hardlopers in twaalf dagen en elf nachten over een afstand van 3.187 kilometer door middel van een estafette van Griekenland naar Berlijn gebracht.
Nazi Duitsland
Hitler zag de Olympische Spelen in 1936 als een prachtige propaganda voor zijn politiek. Hij zag de cultuur van de klassieke Grieken als een Arische voorloper van zijn Duitse Derde Rijk. In Joegoslavië en Tsjecho-Slowakije vonden bij het passeren van de Olympische vlam hierdoor zelfs kleine protesten plaats, die door de lokale overheden werden onderdrukt. Van de Olympische Spelen in Berlijn werd in 1938 zelfs een Nazi propagandafilm gemaakt. Zo probeerden de Duitsers mythologie aan hun regime toe te voegen.
Vervoersmiddelen voor de vlam
De Olympische vlam wordt voornamelijk door hardlopers naar zijn plaats van bestemming gebracht. Toch zijn er in de loop van de tijd een aantal opmerkelijke vervoersmiddelen aan te pas gekomen. Zo werd de vlam in 1976 getransformeerd in een radiosignaal. Via satelliet werd dit signaal van Athene naar Canada getransporteerd, waar het een laserstraal activeerde die een nieuw vuur deed ontsteken. In 2000 werd de Olympische vlam door duikers zelfs onder water vervoerd. Het vuur werd zo naar het Great Barrier Reef in Australië gebracht.
Protesten tegen de Olympische vlam
Er zijn in de loop van de tijd enige protesten tegen de estafette van de Olympische vlam geweest. Dit is ontstaan uit het feit dat de Nazi’s het principe in 1936 bedacht hebben. In 1956 protesteerde een Australische student tegen de Olympische estafette door tijdens de estafette met een nepvlam te gaan lopen. Hij slaagde erin om de neppe vlam aan de burgemeester van Sydney te overhandigen en weg te komen zonder dat iemand argwaan kreeg.
China
In 2008 zijn er verschillende pogingen gedaan om de Olympische estafette te stoppen. De Olympische Spelen zouden dat jaar in Bejing plaatsvinden en mensen protesteerden tegen het schenden van de mensenrechten van China in Tibet. Eén protestant slaagde erin om de Olympische fakkel te bemachtigen, terwijl die werd beetgehouden door een televisiepresentatrice. Ook de aanloop naar de Winterspelen van 2022 in Bejing stond in het teken van protesten tegen de mensenrechtingen door de Chinese overheid. Terwijl de vlam in Olympia werd aangehouden betraden actievoerders met een Tibetaanse vlag het amfitheater waar de ceremonie werd gehouden.
Estafette onderbroken
De ceremonie in februari 2020 in Olympia verliep door de coronapandemie van dat jaar zonder toeschouwers. Niet veel later werd de estafette door Japan afgebroken om dezelfde reden, ook werden de Spelen met een jaar uitgesteld. In maart 2021 werd de estafette hervat, zij het onder strikte veiligheidsmaatregelen. Terwijl er gewacht werd tot de hervatting van de estafette, werd de vlam bewaard in het museum waar de fakkel na de Spelen tentoon gesteld zal worden.