Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Timboektoe

De bezetting door de regering is voorbij

Stelden de rebellen in een verklaring. In Mali hebben rebbellerende Toearegs de oude stad Timboektoe ingenomen. Timboektoe klinkt vooral bekend in de oren vanwege de strips van Donald Duck, waarin Donald vaak na een mislukt avontuur van Duckstad naar de Malinese stad toe vluchtte. De eerste schriftelijke vermelding van het bestaan van Timboektoe komt van de Arabische wereldreiziger Ibn-Battuta in 1353. 

In de 12e eeuw bereikte de islam dit deel van Afrika. Timboektoe was nog een relatief onbelangrijke stad, toen Ibn-Battuta er op bezoek kwam in de 14e eeuw. Wanneer de stad precies gevormd werd is onduidelijk. Waarschijnlijk begon de nederzetting als gevolg van lokale handel tussen herders uit de Sahara en rivierhandel binnen de Niger delta. Timboektoe, gelegen in noordwest Afrika, was onderdeel van het koninkrijk Mali, dat bestond tussen circa 1230 en 1600. 

Timboektoe stond bekend als een open stad voor vreemdelingen en als een ontmoetingsplaats voor islamitische geleerden. In 1324 werd de stad ingelijfd door de Malinese koning Musa I. Onder zijn bewind werd er het leercentrum van de Djinguereber Moskee gebouwd. Aan het eind van de 15e eeuw werd Timboektoe ingelijfd door het opkomende Songhay Rijk. Langzamerhand groeide Timboektoe uit tot een belangrijk commercieel centrum, dat meerdere Noord-Afrikaanse steden aan elkaar linkte.

Mede hierom was de stad interessant voor Europeanen. Franse imperialistische troepen lijfden gedurende de 19e eeuw grote delen van Afrika in, waaronder Timboektoe in 1898. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de stad als detentieplaats voor een groep Britse zeevaarders, dankzij toedoen van het pro-nazi Vichy regime in Frankrijk. Op 22 maart 1960 werd Timboektoe onderdeel van de nieuwe onafhankelijke staat Mali.

Naast de Donald Duck, duikt Timboektoe ook op in een aflevering van Samson en Gert, als piraten een lied zingen: "En we varen naar Timboektoe toe, Timboektoe toe, Timboektoe toe. En we varen naar Timboektoe toe. En we zijn nog lang niet moe". Op dit moment is de stad het toneel van de strijd tussen de regering en opstandelingen van Mali.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.