Griekenland in de Tweede Wereldoorlog
Griekenland heeft haar rechten nooit opgegeven
Hiermee doelt Onderminister van Financiën Christos Staikouras op eventuele herstelbetalingen die de Grieken nog te goed hebben van Duitsland. De Grieken zien Duitsland als de initiator van de grote bezuinigingen die Griekenland opgelegd heeft gekregen van de Europese Unie. Zij hebben een werkgroep ingesteld om de schade die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog opliepen te onderzoeken. Griekenland was tussen 1940 en 1944 één van de strijdtonelen van de Tweede Wereldoorlog.
Griekenland raakte op 28 oktober 1940 betrokken bij de Tweede Wereldoorlog toen Italiaanse troepen vanuit Albanië Griekenland binnenvielen. De Italianen waren een bondgenoot van Duitsland en één van de Asmogendheden, terwijl Griekenland gesteund werd door Groot-Brittannië en troepen uit Nieuw-Zeeland en Australië. De Italiaanse invasie verliep in eerste instantie voorspoedig, maar het Griekse verzet was veel heviger dan de Italianen hadden verwacht. Na de Slag bij Morava-Ivan, die woedde van 14 tot 23 november 1940, lanceerden de Grieken een tegenaanval. Zij veroverden veel van hun verloren gebied terug en bezetten zelfs het zuiden van Albanië.
Met het mislukken van de Italiaanse invasie besloot Hitler dat Griekenland met behulp van Duitse troepen veroverd moest worden. De Duitse troepen vielen Griekenland op 6 april 1941 binnen vanuit Bulgarije en bezetten al snel grote gebieden. Griekse en Britse Gemenebest troepen verzetten zich met grote vastberadenheid, maar werden uiteindelijk toch overlopen door de numeriek superieure Duitsers. Athene werd op 27 april veroverd en met de val van Kalamata op 30 april was heel Griekenland, op Kreta na, in Duitse handen.
Duitsland viel Kreta op 20 mei 1941 aan met een groot aantal paratroepen. Ondanks zeer hevig verzet van Griekse en Gemenebest troepen en de bevolking van Kreta veroverden de Duitsers op 1 juni het hele eiland. De Slag om Kreta wordt gezien als een Duitse Pyrrusoverwinning, een overwinning die door de hoge kosten ook geldt als een nederlaag, omdat bijna de voltallige Duitse paratroepen werden weggevaagd.
De bezetting van Griekenland eindigde in oktober 1944 met de terugtrekking van de Duitse troepen. Zij trokken zich terug om niet door het oprukkende Rode Leger afgesneden te worden op de Balkan. Britse troepen vielen Griekenland daarna binnen en op 14 oktober 1944 werd Athene bevrijd.
De Griekse overheid doet nu onderzoek naar herstelbetalingen die de Grieken nog te goed zouden hebben van Duitsland. De Duitsers hebben in 1960 al aan hun herstelbetalingen voldaan, zoals afgesproken in de Londense Overeenkomst over Duitse Schulden van 1953. Zij zien de zaak dan ook als gesloten.