Hagana en de Israëlische dienstplicht
Papa, zorg dat ik niet ten prooi val aan de militaire of civiele dienst
Aldus orthodoxe joden op hun spandoeken afgelopen week, bij protesten tegen de Israëlische dienstplicht. De afgelopen weken is hier veel om te doen en de politiek partij Kadima is zelfs uit de regering gestapt, omdat het geen vertrouwen meer had in een goede uitkomst van de conflicten over de dienstplicht. In Israël is er een dienstplicht bij het Israëlische Defensieleger (IDF) voor alle Joodse mannen en vrouwen. De oorsprong van de IDF ligt bij de Hagana in het Britse mandaatgebied Palestina.
De Hagana, Hebreeuws voor verdediging, ontstond rond 1920 in het Britse mandaatgebied Palestina. De beweging ontstond uit het geloof dat de Britten niets zouden doen tegen de Arabische aanvallen op Joodse nederzettingen. Steeds meer Joden verhuisden naar Palestina, waar de Palestijnen het niet mee eens waren. In 1939 werd het zogenaamde ‘White paper’ door de Britten uitgegeven, waarin de Joodse immigratie naar Palestina sterk beperkt werd. Als reactie hierop richtte de Hagana de ‘Palmach’ op, een afdeling met elitestrijders en organiseerde het de illegale immigratie van vele Joden naar Palestina.
De Hagana kreeg r na de Tweede Wereldoorlog de meeste beroemdheid, toen het veel jonge Joden (mannen en vrouwen) uit Europa rekruteerde, die vaak als enige van hun familie de concentratiekampen hadden overleefd. Deze jongeren werden opgeleid tot soldaten om te strijden voor een Joods thuisland in Palestina. In 1948 werd de staat Israël, mede door de militaire inspanningen van de Hagana uitgeroepen. Hierop werd de IDF opgericht, als vervanger van de Hagana. Ook werd de dienstplicht voor zowel mannen als vrouwen ingevoerd.
Israël is tot op heden het enige land ter wereld dat een dienstplicht heeft voor vrouwen. Dit heeft al vaak tot conflicten binnen de Israëlische maatschappij geleid, voornamelijk onder ultra orthodoxe joden, die geloven dat een vrouw verantwoording moet afleggen aan haar vader of haar man en niet aan een derde partij. De regeling bestond dan ook dat orthodoxe vrouwen hun dienstplicht niet hoefden te vervullen, als ze dan ook in de rest van hun leven zich ‘orthodox’ gedroegen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat ze ook geen bikini mogen dragen. Ook waneer mannen orthodox waren en dit konden bewijzen, mochten e hun dienstplicht ‘inwisselen’ voor een aantal jaar van religieuze studie. Het hooggerechtshof besloot eerder deze maand echter dat deze uitzonderingspositie niet strookt met de wet, waarop protesten uitbraken.