Geen afbeelding beschikbaar

Herkomst van de naam van het werelddeel Europa

Zoals we enige tijd geleden al aankondigden werken we aan een tweede generatie eurobankbiljetten

Aldus ECB-woordvoerder Niels Buenemann in een reactie op de berichten dat er een schilderij met een afbeelding uit de Griekse mythologie op de nieuwe eurobiljetten komt. Het zou gaan om een afbeelding van ‘De roof van Europa’. De mythologische figuur Europa, afkomstig uit Fenicië, is de naamgever van het continent.

Europa ontmoet Zeus

Het bekendste verhaal over prinses Europa gaat over haar ontmoeting met Zeus. In de Griekse mythologische stamboom wordt Europa meestal opgevoerd als dochter van koning Sidon uit Fenicië, gelegen in het huidige Libanon en Syrië. De Griekse oppergod Zeus had zijn oog op het jonge meisje laten vallen en besloot haar te ontvoeren. Om te ontsnappen aan de aandacht van zijn altijd jaloerse vrouw Hera veranderde Zeus van gedaante.

Liefde voor een witte stier

Zeus deed zich voor als een witte stier en ging zo naar Europa toe. Het meisje speelde op dat moment buiten met haar vriendinnen en vond de witte stier erg aardig en vriendelijk. Ze klom op de rug van de stier. Dat was het moment waar Zeus op wachtte. De stier Zeus liep meteen in zee met het meisje op zijn rug en zwom in één ruk naar het Griekse eiland Kreta. Het meisje was machteloos en moest wel op de stier blijven zitten. Zeus voerde Europa mee van Azië naar Kreta, hieraan heeft het werelddeel Europa haar naam te danken.

De geboorte van Minos

Op Kreta maakte Zeus duidelijk wie hij was en veranderde in zijn normale gedaante. Daarna hadden de twee gemeenschap. Vervolgens keerde Zeus terug naar zijn vrouw Hera en raakte Europa zwanger. Ze baarde onder andere Minos, de voorloper van de Minoïsche beschaving (3500-1400 v. C.), de oudste Griekse bloeiperiode in de oudheid. Europa bleef op Kreta en trouwde daar met de Kretenzische koning Asterion.

De nieuwe eurobiljetten

De keuze voor een afbeelding van een Grieks verhaal is opmerkelijk, omdat de positie van Griekenland in de eurozone de laatste tijd steeds meer omstreden wordt. Volgens sommige economen is het beter voor de eurozone wanneer Griekenland deze verlaat. De ECB wil verder niet op de berichten reageren, maar lijkt het dus op te nemen voor het economisch geplaagde Griekenland.

 

Dit bericht verscheen eerder op isgeschiedenis.nl en is aangepast naar de themamaand

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!