Het moordproces tegen O.J. Simpson
Voormalig American Football-speler en acteur O.J. Simpson werd in 2008 veroordeeld tot 33 jaar celstraf wegens een gewapende beroving en kidnapping. In 1994 werd hij wereldnieuws doordat hij vervolgd werd voor de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend.
Moord op Nicole Brown
Op 12 juni 1994 werden Nicole Brown en haar vriend Ronald Goldman dood gevonden bij het huis van Brown. Beiden waren met steekwonden in de hals en gezicht om het leven gebracht. De bekende American Football-ster O.J. Simpson, tevens de ex-man van Brown, werd als hoofdverdachte aangewezen omdat de politie bloedsporen aantrof bij zijn huis. Simpson was inmiddels gevlucht naar Chicago. Hij kreeg tot 17 juni elf uur ’s ochtends de tijd zichzelf aan te geven bij de politie in Los Angeles. Dit deed hij niet. Wel liet hij zijn goede vriend en advocaat Robert Kardashian een brief voorlezen. In deze brief schreef hij niks te maken te hebben met de moorden.
Zoekactie naar O.J. Simpson
Omdat Simpson zichzelf niet aangaf bij de politie ging er op 17 juni een zoekactie van start. Simpson werd diezelfde dag nog gesignaleerd toen hij met een vriend in zijn auto reed. De politie werd hiervan op de hoogte gebracht en een motoragent in de buurt startte de achtervolging. De vriend waarmee Simpson in de auto zat liet de agent weten dat Simpson op de achterbank zat en een pistool tegen zijn eigen hoofd hield, klaar om zelfmoord te plegen. Hierop nam de agent afstand maar bleef de auto volgen op lage snelheid.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
De achtervolging
Ongeveer twintig politieauto’s en meerdere helikopters sloten zich aan bij deze trage achtervolging, die live te volgen was op de Amerikaanse televisie. De politie en vrienden wisten Simpson ervan te overtuigen geen zelfmoord te plegen. Na een achtervolging van twee uur gaf hij zichzelf over en kon hij worden gearresteerd. De achtervolging werd door meer dan 95 miljoen mensen bekeken. Na zijn arrestatie bleef Simpson ontkennen de moorden te hebben gepleegd.
Het moordproces
Eind juli 1994 begon het proces tegen Simpson. De aanklagers hadden veel bewijs verzameld, zoals het feit de auto van Simpson op het plaats delict was. Ook was bij de politie bekend dat Simpson zijn ex-vrouw eerder had mishandeld en bracht een DNA-onderzoek hem in verband met de moorden. Verder waren er bloedvlekken gevonden bij zijn auto en huis. Een van de belangrijkste bewijsstukken waren de bebloede handschoenen, waarvan één op de plek van de moord, en één bij het huis van Simpson werd aangetroffen.
Simpson had een leger aan advocaten ingehuurd om hem te verdedigden. De advocaten claimden dat er fraude op de plaats delict was gepleegd: er zou door de politie met bewijsmateriaal gesjoemeld zijn. Ook paste Simpson de handschoen niet, wat door de verdediging werd opgevoerd als bewijs dat hij de moord niet kon hebben gepleegd. Het proces duurde 134 dagen.
Vrijspraak voor O.J. Simpson
Op 3 oktober werd Simpson, na een drie uur durend overleg van de jury, vrijgesproken van moord. Meer dan honderd miljoen mensen in Amerika volgden live de uitspraak. De zaak bleef nog lang controversieel, omdat later bleek dat de jury niet al het bewijs had gekregen en er ernstige fouten waren gemaakt door de aanklagers. Ook werd een deel van het bewijs niet in acht genomen, aangezien het al in de media verspreid was. In 1997 werd Simpson in een civiele strafzaak wel schuldig bevonden en moest hij een boete van meerdere miljoenen betalen.
O.J. Simpson zat vast voor beroving en ontvoering en hoopt met een nieuw proces eerder vrij te kunnen komen. Zijn advocaat zou nalatig zijn geweest in zijn verdediging. In 2017 werd O.J. Simpson vervroegd en onder voorwaarden vrijgelaten.
Bronnen
- edition.cnn.com, OJ index
- law2.umkc.edu, Simpson chron
- Los Angeles Times: Decker, C. (1995) 'THE TIMES POLL : Most in County Disagree With Simpson Verdicts', Los Angeles Times, onttrokken 16-8-2017
- en.wikimedia.org, O.J. Simpson murder case
Afbeelding