Geschiedenis oktoberfest

Het Oktoberfest

De Duitse kroonprins Lodewijk trouwt op 17 oktober 1810 met zijn verloofde Theresia van Saksen-Hildburghausen. Het trouwfeest neemt vijf dagen in beslag. De weide in München waar de meeste feestelijkheden plaatsvinden, heet sindsdien de ‘Theresiënwiese’. Vanaf het jaar van de bruiloft  wordt op deze locatie elk jaar feestgevierd om de bruiloft te gedenken. Zo ontstond het jaarlijkse Oktoberfest, dat vandaag begint in München.

Sinds het eerste Oktoberfest in 1810 is het feest 24 keer geannuleerd door oorlog, ziekte of andere noodgevallen. Zo zijn er tijdens de Eerste -  en de Tweede Wereldoorlog geen Oktoberfesten gehouden. In de jaren na deze oorlogen, van 1919 tot 1920 en van 1946 tot 1948, werden er alleen maar kleinschalige Herfstfeesten georganiseerd. Één maal is er tijdens het Oktoberfest een terroristische aanslag gepleegd. Op 26 september 1980 ontplofte er een pijpbom bij de hoofdingang van het Oktoberfest. Dertien personen kwamen hierbij om het leven. Dit was de op één na dodelijkste terroristische aanslag op Duits grondgebied. Waarschijnlijk is een rechtse extremist, die omkwam bij de explosie, het doelwit geweest van de aanslag.

Volksfeest Oktoberfest

Het Oktoberfest is uitgegroeid tot een volksfeest, dat 16 tot 18 dagen duurt, in München. Het feest wordt jaarlijks gehouden van eind september tot de eerste week van oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en jaarlijks trekken de festiviteiten meer dan zes miljoen mensen. Het Oktoberfest is een belangrijk onderdeel van de Beierse cultuur en staat bol van de tradities, zoals de traditionele Beierse lederhosen. Door de populariteit van het feest hebben steden over de gehele wereld de festiviteiten overgenomen.

O' zapft

Sinds 1950 heeft het Oktoberfest een traditionele opening. De burgemeester van München tapt om 12.00 uur de eerste pul bier en roept: ‘O’ zapft is!’. Dit staat voor: ‘Het is getapt!’, in Beiers dialect. In 1999 kwamen er ongeveer 6.500.000 mensen op het festival af en werd er in totaal zo’n 7.100.000 liter bier getapt, waarvan 150.000 liter non-alcoholisch was. Daarnaast werd er onder andere nog 130.000 liter wijn, ruim 1.000.000 liter frisdrank en ruim 500.000 porties kip verkocht.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.