Geen afbeelding beschikbaar

Het ontstaan van de Romeinse republiek

Het Romeinse Rijk heeft in haar lange geschiedenis verschillende soorten bestuursvormen gekend. Zo is de bekendste vorm het keizerrijk. Rome is echter ook lange tijd bestuurd geweest door een volksvertegenwoordiging, maar een echte democratie was het echter niet.

Koninkrijk Rome

Voordat de eerste Romeinse republiek gesticht werd het Italiaanse schiereiland bewoond in verschillende kleine nederzettingen op heuvels. Rond 625 voor christus was Rome een stad met zo’n 35.000 inwoners. Tijdens deze periode werd Rome bestuurd door een koning, Rex (bestuurder) genoemd. Dit was echter geen koning zoals we die kennen uit de middeleeuwen, de koning werd namelijk aangesteld door een groep rijke edelen en altijd in naam van het volk.

Revolutie van het volk

Rond 500 voor christus vond er een verandering plaats in het politieke bestuur van Rome. Er brak een revolutie uit onder burgers die meer inspraak wilden in de politiek. Deze burgers werden politiek vertegenwoordigd door een groep rijke burgers. De koning werd vervangen door een volksvertegenwoordiging. In feite was dit de eerste vorm van de Romeinse republiek, maar niet voor iedereen. Hoewel de rijke burgers de armen hadden vertegenwoordigd in de revolutie, waren de rijke burgers niet van plan hun macht te delen aangezien de volksvertegenwoordiging bezet werd door de adel en de rijke burgers.

Inrichting Romeinse republiek

Omdat de macht van één koning nu moest worden gedeeld werden er uit de volksvertegenwoordiging twee praetors benoemd. Zij hadden evenveel macht en werden maar voor een jaar gekozen, in tegenstelling tot de koning die levenslang werd benoemd. De macht werd nog verder verdeeld door onder de praetors een groep magistraten aan te stellen. Deze groep bestond uit drie aediles en vier quaestors. Alleen de adel kon deze functie krijgen. .

Beschavingen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.