Hettieten en Assyriërs

Hettieten en Assyriërs

De Hettieten en de Assyriërs waren twee volkeren die in de oudheid grote rijken hadden in het huidige Turkije en Midden-Oosten. Beide volkeren hebben sporen nagelaten en ons veel geleerd over het leven, het aanbidden, het voeren van oorlog en het regeren van een koninkrijk in de oudheid.

De Hettieten

De meest belangrijke stad van de Hettieten was de stad Hattusa in Noord-Turkije. Dit was in 1600 voor christus de zetel van het Oude Hettitische Rijk, gesticht door koning Hattusili I. Vanuit hier wisten de Hettieten een stuk land te bemachtigen dat zich uitstrekte tot het hedendaagse Syrië. Het is ze in 1595 voor christus zelfs gelukt om de Mesopotamische stad Babylon te plunderen. Omdat ze geen interesse hadden in het regeren van zo’n groot stuk land gaven ze Babylon aan Kassitische bondgenoten.

De slag bij Kadesh

Een belangrijk stuk gedocumenteerde Hettitische geschiedenis is de veldslag bij Kadesh. De veldslag werd gedocumenteerd door de Egyptenaren die onder Farao Ramses II de stad Kadesh probeerden over te nemen. Volgens Egyptische bronnen werd de slag uiteindelijk gewonnen door de Egyptenaren, maar er zijn ook bronnen die zeggen dat juist de Hettieten de veldslag wonnen en de Egyptenaren terug wisten te drijven.

Het verdrag van Kadesh

Wie de veldslag uiteindelijk ook won, er waren aan beide kanten grote verliezen geleden. Omdat de Hettieten hun aandacht zo zwaar op de Egyptenaren hadden gefixeerd, probeerden zij koning Hattusili II ten val te brengen terwijl zijn leger verzwakt was. Hierop besloten de Hettieten vrede te sluiten met de Egyptenaren door de dochter van koning Hattusili II uit te huwelijken aan de Egyptische Farao Ramses II. Dit resulteerde uiteindelijk in het eerste verdrag zoals we die vandaag de dag nog zien. Echter mocht dit verdrag niet meer baten want de Assyriërs wisten de Hettieten alsnog ten val te brengen.

De Assyriërs

Het Assyrische rijk was afhankelijk van plunderen en oorlog voeren. Met een enorm leger en met nieuwe wapens als ijzeren zwaarden en speren voerden de Assyriërs lange tijd oorlog tegen de Hettieten. Ook wist de Assyrische koning Ashur-resh-ishi de Mesopotamische koning Nebukadnezar I te verslaan.


De rijken van de Assyriërs en de Hettieten (of Hittitieten) waren samen met, Babylonië, en Egypte de grootmachten van de oudheid. In Geschiedenis Magazine 2 van 2024 vertelt Willemijn Waal over hoe van de vier grootmachten alleen het Hettitische rijk werd vergeten. 

Bestel


Babylon onder Assyrische overheersing

De stad Babylon kwam ondanks de Assyrische overheersing continu in opstand. Hier waren de Assyriërs niet blij mee. Ze verplaatsten hun hoofdstad naar Nineveh en maakten Babylon met de grond gelijk. Niet lang daarna kwam er rampspoed over het Assyrische rijk, waardoor ze dachten dat ze de god Marduk hadden kwaadgemaakt. Om Marduk te eren besloten ze daarop de stad Babylon te herbouwen, compleet met standbeeld van Marduk. Toen Babylon in 612 voor christus onafhankelijk werd verwoestte het leger de Assyrische hoofdstad Nineveh waarna het Assyrische rijk uit elkaar viel.

Bronnen:

kunst-en-cultuur.infonu.nl: de-beschaving-der-assyriers

Wikipedia.org: Hettieten

Afbeelding

Wikimedia Commons: Battle of Kadesh

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.