Geen afbeelding beschikbaar

‘Hitler persoonlijk achter putsch Wenen’

In juli 1934 werd er in Oostenrijk een mislukte coup gepleegd. Een groep nazi’s probeerde de regering af te zetten en een regering op poten te zetten die op de hand was van Hitler-Duitsland. Een Oostenrijks historicus beweert dat Hitler persoonlijk achter de coup gezeten heeft.

Nadat Oostenrijk-Hongarije na de Eerste Wereldoorlog ophield te bestaan, werd de Republiek Oostenrijk gesticht. De Christelijke Sociale Partij (CSP) was sinds 1932 aan de macht onder leiding van Engelbert Dollfuss. In mei 1933 veranderde Dollfuss de CSP in het Vaderlandse Front. Dit was een rechtse politieke partij die als doel had alle ‘loyale Oostenrijkers’ te verenigen. Dollfuss nam het fascistische Italië als voorbeeld en regeerde als een dictator over het land.

Nadat Hitler in januari 1933 in Duitsland aan de macht was gekomen, steeg het zelfvertrouwen van de Oostenrijkse nazi’s zienderogen. Dollfuss benadrukte dat hij niet met Hitler samen wilde werken. Dolfuss was bang dat Oostenrijkse nationaalsocialisten een rol van betekenis gingen spelen bij toekomstige verkiezingen. Daarnaast vreesde hij de groeiende macht van de communisten in Europa. Een week na de oprichting van het Vaderlandse Front werd de Oostenrijkse Communistische Partij verboden. De nazi’s vreesden hetzelfde lot en in juni 1933 was er op grote schaal sprake van terreur door de Oostenrijkse nazi’s. Zo waren onder meer de spoorwegen en openbare gebouwen in Wenen het doelwit van aanslagen.

De golf van aanslagen door nazi’s hield aan en de Oostenrijkse Nazipartij werd op 19 juni 1933 verboden. Veel Oostenrijkse nazi’s vluchtten naar Duitsland. Anderen bleven en zetten hun terroristische daden voort. Het fascistische Italië steunde Oostenrijk in zijn strijd tegen de nazi’s. Mussolini zag in Oostenrijk namelijk een goede buffer tegen het sterker wordende Duitsland.

Op 25 juli 1934 drongen 154 nazi’s verkleed als militairen en politieagenten de Oostenrijkse kanselarij binnen. Dollfuss werd neergeschoten en overleed een paar uur later aan zijn verwondingen. De rest van de regering kon echter ontsnappen. De plegers van de coup drongen het radiostation binnen en stuurden de boodschap de wereld in dat Dollfuss de macht had overgedragen aan de nazi Anton Rintelen. Dit was het teken voor de nazi’s in Oostenrijk om de wapens op te pakken en in opstand te komen.

Dagenlang werd er gevochten in Oostenrijk. Nazi’s die naar Duitsland waren gevlucht keerden terug om mee te vechten. Uiteindelijk sloeg op 30 juli de regering de opstand neer. Veel nazi’s ontvluchtten daarop het land. De opvolger van Dollfuss, Kurt Schuschnigg, zette de politiek van Dollfuss voort in een poging Oostenrijk onafhankelijk te houden. Dit mocht uiteindelijk niet baten. Duitsland annexeerde Oostenrijk op 12 maart 1938. De Duitse troepen die Oostenrijk binnentrokken werden op geen enkele manier tegenstand geboden en werden als helden binnengehaald.

Duitsland beweerde naderhand niks te maken te hebben met de mislukte coup in Oostenrijk. Een Oostenrijkse historicus beweert momenteel echter het tegendeel. De historicus baseert zich op onder meer dagboekfragmenten van Joseph Goebbels. Hij was onder Hitler de minister van Propaganda. Goebbels schreef enkele dagen voor de coup in zijn dagboek: 'Zondag: bij de Führer... Oostenrijkse kwestie. Of het gaat werken? Ik ben erg sceptisch.'' Op de dag van de coup schreef Goebbels: ''Bij de Führer. Alarm uit Oostenrijk. Kanselarij bezet. Grote onzekerheid. Verschrikkelijk wachten.'' Volgens de historicus bewijst dit dat Hitler de coup in Oostenrijk persoonlijk heeft voorbereid.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.