Geen afbeelding beschikbaar

Hoe de Vikingen Amerika ontdekten (nieuw bewijs!)

Voorpublicatie uit Geschiedenis Magazine


De geschiedschrijving van Amerika en de Vikingen kan op de schop. Het is al lang bekend dat op Newfoundland een Vikingnederzetting stond, en dat dus niet Columbus maar Noormannen als eerste Europeanen het Amerikaanse continent hebben ontdekt. Oude Noorse sagen beschreven dat al, maar pas dit jaar werd aangetoond dat het niet bij een eenmalig bezoek bleef. 


Middeleeuwse sagen uit Noorwegen en IJsland vertellen hoe de Vikingen niet aarzelden om de Atlantische Oceaan naar het westen te doorkruisen. De Landnámabók ('Boek van de landname') vertelt over een zekere Naddodd. Hij vertrok rond 825 vanuit Noorwegen naar de Faeröer maar raakte uit koers en verzeilde uiteindelijk op IJsland, dat hij Snoeland (Sneeuwland) doopte. Algauw kreeg hij navolgers en kende het eiland levendige Vikingnederzettingen. De huidige IJslanders stammen van hen af.


Erik de Rode ontdekt Groenland


In 982 moest Eirik Raude (Erik de Rode) IJsland verlaten omdat hij tijdens een twist zijn buurman had vermoord. Kort voordien had de Noor Gunnbjörn Ulfsson reeds gemeld dat verder weg in het westen nog meer land lag, en Erik besloot zijn verbanning te gebruiken om te gaan kijken. En met succes: kort na 980 kon hij op de zuidwestkust van Groenland een tijdelijke nederzetting stichten. In de regio woonden toen nog geen Inuit (Eskimo’s), zodat de Vikingen er ongehinderd hun gang konden gaan. Ze doopten hun nieuwe gebied ‘Groenland’, volgens de Íslendingabók (Boek der IJslanders) omdat ze hoopten kolonisten uit het moederland te kunnen lokken. De marketingtruc pakte wonderwel goed uit: tijdens de 12de eeuw woonden op Groenland voldoende mensen om er een bisschopszetel te installeren.


 


Leiff Eriksson in Vinland (oostkust van Canada)


Maar sommige Vikingen bleven onrustig. Reeds in 986 had Bjarni Herjoffson nog meer naar het westen land opgemerkt, maar hij vond het te onherbergzaam om aan te meren. Rond 1000 besloot de zoon van Erik de Rode, Leiff Eriksson, op zijn beurt een ontdekkingsreis te ondernemen. Na enkele weken stootte hij op een gebied dat hij volgens de sagen Vinland (Wijnland) noemde omdat er heerlijke wilde druiven groeiden. Waar dit Vinland lag is niet bekend, maar het moet ergens op de oostkust van Canada geweest zijn. Hij bracht er de winter door, die volgens hem bijzonder zacht uitviel. Daarna keerde hij naar huis terug. Drie jaar later legde een schip onder leiding van zijn broer Thorvald eveneens op Vinland aan. De Vikingen stootten er op negen inheemse mannen in een kano, van wie ze er acht vermoordden. De negende kon ontsnappen en keerde met een stel helpers terug. Er ontstond opnieuw een gevecht, dat de Vikingen alleen dankzij hun superieure ijzeren wapens konden winnen. Thorvald werd echter door een pijl geraakt en overleed.


Het volledige artikel lezen? Neem dan vóór donderdag 11 augustus 2016 16.00 uur een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar Geschiedenis Magazine voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95) én cadeaus t.w.v. € 75,80

Tijdschriften: 

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special Maand van de geschiedenis – Eureka!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.