Hoe verliep Mozarts leven?
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) had een roerig, maar kort leven. Het begon zo veelbelovend als vijfjarige jongen met een eigen Europatournee, maar aan het einde van zijn leven had hij torenhoge schulden. Wel heeft Mozart een onuitwisbare indruk achtergelaten op de bevolking, toen en nu. We kunnen nu nog steeds genieten van de beroemde werken van Mozart.
Wolfgang Amadeus Mozart kwam ter wereld op 27 januari 1756 te Salzburg in Oostenrijk. Zijn doopnaam was Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart en hij noemde zichzelf Wolfgang Amadé of Wolfgang Gottlieb. Hij was de zoon van Anna Maria Pertl en Georg Leopold Mozart. Het gezin bestond oorspronkelijk uit zeven kinderen, maar vijf kinderen overleden op jonge leeftijd. Alleen Wolfgang Amadeus bleef samen met zijn vijf jaar oudere zus Nannerl over.
Leopold Mozart zag het potentieel in Wolfgang
Leopold Mozart was componist en violist en kwam uit een gegoede familie, waar hij echter weinig contact meer mee had. Hij gaf zijn kinderen les in onder andere muziek. Leopold merkte al snel dat Wolfgang extreem getalenteerd was, op zijn derde begon Wolfgang met pianospelen en op zijn vierde speelde hij viool. Toen hij vijf was, kon hij al ontzettend goed pianospelen en improviseren en schreef hij zijn eigen composities. Leopold besloot dat Wolfgang Amadeus samen met Nannerl op tour in Europa moest gaan om hun muzikale talent te laten zien en zo geld in het laatje te brengen.
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
De iconische Europatoer
De broer en zus speelden in de salons van rijken en edelen en ontmoetten veel mensen uit de allerhoogste kringen van Europa. Het eerste optreden van het duo was voor het keizerlijke echtpaar van Oostenrijk, waar Nannerl en Wolfgang samen op de piano speelden. Wolfgang was toen slechts zes jaar oud, zijn zus elf jaar. Na die flitsende start toerde de familie heel Europa door en Wolfgang en Nannerl speelden voor Lodewijk XV, Marie Antoinette en George III. Wolfgang begeleidde koningin Charlotte van Engeland zelfs in een aria. De familie besteedde drie jaar aan de Europese toer (1763-1766).
Wolfgang zocht zijn eigen weg
In 1766 keerde de familie Mozart terug naar Salzburg, waar op een andere manier de kost moest worden verdiend. Toen Wolfgang wat ouder werd, was een vaste positie aan het hof het ideaal – zeker voor zijn vader Leopold - en dus moest Wolfgang op zoek naar een vaste aanstelling. Hij reisde naar Italië en Parijs om op zoek te gaan naar een aanstelling, maar kreeg uiteindelijk een baan aangeboden in Salzburg, zijn geboortestad. Hij mocht als concertmeester en hof-organist werken bij de prins-aartsbisschop Hieronymus von Colloredo. Mozart moest dus terug naar huis, waar hij het niet helemaal mee eens was: hij vond dat hij in Salzburg geen vrijheid ervoer. Dit werd opgemerkt op zijn werk – niet dat hij het verborg - en de gemoederen tussen de aartsbisschop en Wolfgang liepen hoog op, tot de 21-jarige Wolfgang in 1777 vertrok. Of hij werd ontslagen of zelf zijn ontslag indiende is niet helemaal duidelijk.
Vanaf dat moment moest hij zelf zijn kostje bij elkaar scharrelen, zonder een vaste aanstelling. Zijn vader Leopold vreesde het ergste, maar Mozart slaagde er wonderwel in zijn hoofd boven water te houden en genoot van de vrijheid. Hij ging weer op reis en oogstte veel bewondering onder het publiek. Maar alle bewondering ten spijt, werd Wolfgang niet rijk van zijn toer.
Getrouwd met Constanze Weber
Wolfgang vestigde zich in 1781 in Wenen en in 1782 stapte hij daar met Constanze Weber in het huwelijksbootje. In negen jaar kregen ze zes kinderen, waarvan er twee zouden overleven, Franz Xaver en Karl Thomas. Ondertussen bleef zijn roem stijgen en zijn muziekstukken en opera’s werden warm onthaald. Tijdens zijn huwelijk met Constanze schreef Wolfgang zijn beroemdste werken, zoals de opera’s Le nozze di Figaro, Don Giovanni en Die Zauberflöte en de muziekstukken Eine kleine Nachtmusik, Ave verum corpus en zijn Klarinetconcert.
Veel schulden aan het eind van Mozarts leven
De keerzijde van de roem was de grote schuld die Mozart had opgebouwd. Deze werden alleen maar hoger naarmate zijn jaren vorderden. Het gezin kreeg te maken met hoge medische kosten door diverse ziektes in het gezin. Ook besteedde Wolfgang veel geld aan zijn kleding en zijn vrouw Constanze bracht regelmatig een bezoek aan een kuuroord. Daarnaast was Oostenrijk in oorlog met het Ottomaanse rijk, waardoor de elite minder geld wilde besteden aan muziek. De opdrachten werden dus schaarser en Mozart moest hard werken om te overleven.
Mozart stierf
In het laatste jaar van zijn 35-jaar korte leven, schreef Wolfgang in opdracht van graaf Walsegg-Stuppach het ‘Requiem aeternam’. Het is niet duidelijk of hij zelf het werk afmaakte of dat zijn assistent Franz Xaver Süszmayr het Requiem voltooide na Wolfgangs’ dood. Wolfgang leed waarschijnlijk aan een streptokokkeninfectie en overleed als gevolg aan zijn ziekte op 5 december 1791.
BRONNEN:
- Preludium: Wolfgang Amadeus Mozart
- NPO 4: Wolfgang Amadeus Mozart
- Historiek: Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Componist