Geen afbeelding beschikbaar

Homoseksualiteit als ziekte

Homoseksualiteit kan worden genezen

Aldus de een verklaring die door 162 rabbijnen en joodse leiders is ondertekend. Onder deze mensen bevindt zich de Amsterdamse opperrabbijn Aryeh Leib Ralbag.

De orthodoxe-christenen zijn niet de enigen die homoseksualiteit afdoen als een ziekte, dit gebeurt ook binnen het jodendom, aldus de Volkskrant. Vanuit het jodendom is een verklaring naar voren gekomen waarin gesteld wordt dat homoseksualiteit een aangeboren ziekte is die genezen kan worden. De Joodse gemeente in Amsterdam betreurt het feit dat hun spirituele leider deze verklaring heeft ondertekend, omdat het zo lijkt alsof de gehele Joodse Gemeente achter de verklaring staat. De Nederlands-Israëlische Hoofdsynagoge (NHIS) van Amsterdam is de grootste Joodse Gemeente in Nederland en werd opgericht in 1635.

In de geschiedenis van Amsterdam zijn twee grote migratiestromen van Joden te ontdekken. In de 16e eeuw kwam een grote groep Sefardische Joden vanuit Spanje en Portugal naar Amsterdam, omdat ze op de vlucht waren voor de inquisitie. De Joden die naar Amsterdam konden vluchten waren over het algemeen al vermogend en ze brachten veel handelscontacten en een economische impuls met zich mee. Een tweede migratiestroom was voornamelijk afkomstig uit Duitsland ten tijde van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648).

Door de verslechterde levensomstandigheden tijdens deze oorlog werden veel joden opgespoord, verbannen en/of vermoord. De Askenazische Joden ontvluchtten hun vaderland en trokken naar Amsterdam. Deze joden waren over het algemeen een stuk minder vermogend dan de Sefardische joden en kwamen in de Nederlanden vooral op het platteland aan het werk.

Vandaag de dag is de grootste Joodse Gemeente in Nederland de Amsterdamse NHIS. Deze was van oorsprong voornamelijk gericht op de groep Askenazische Joden, maar is nu een dynamische kehilla (gemeente): alle leden met welke geloofsrichting dan ook zijn welkom en talloze verschillende activiteiten worden georganiseerd. De enige voorwaarde is dat je volgens de Halacha (Joodse wet) leeft. Dus zowel zeer orthodoxe als zeer liberale Joden zijn welkom.

De NHIS is nu al enkele decennia bezig om het beleid meer tolerant te maken. Zo zijn sinds 2009 voor het eerst in de geschiedenis vrouwen toegelaten tot het Bestuur. Dat de spirituele leider van de Joodse Gemeente de verklaring heeft ondertekend heeft onmiddellijk een grote discussie aangewakkerd en één van de voorzitters van het Bestuur heeft Ralbag al verzocht om zijn functie neer te leggen.

Rubrieken: 

Partners: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.