napoleon

Honderd dagen van Napoleon

Het jaar 1815 was een veelbewogen jaar voor Napoleon Bonaparte. De Honderd Dagen van Napoleon beslaan de periode vanaf Napoleons ontsnapping aan zijn verbanning op het Italiaanse eiland Elba, zijn terugkeer naar Frankrijk, zijn herstelling op de Franse troon en zijn definitieve aftreden na de nederlaag bij de Slag om Waterloo.

Verbannen naar Elba

Sinds 1804 was Napoleon Keizer van Frankrijk. In het eerste decennium van de 19de eeuw slaagt hij erin om een groot deel van Europa te veroveren. Na zijn nederlaag in de Zesde Coalitieoorlog (1813-1814) deed Napoleon echter gedwongen afstand van de Franse kroon. Lodewijk XVIII werd uitgeroepen tot de nieuwe koning van Frankrijk en Napoleon werd verbannen naar het Italiaanse eilandje Elba. Het was de bedoeling dat hij daar de rest van zijn leven in ballingschap door zou brengen, terwijl de zegevierende grootmachten bij het Congres van Wenen een nieuwe indeling voor Europa bedachten.

"Als er iemand is die mij wil doden, hier ben ik!"

Op 26 februari 1815, terwijl de Franse en Britse schepen die Elba bewaakten tijdelijk niet aanwezig waren, besloot Napoleon echter terug te keren naar Frankrijk. Met zijn persoonlijke lijfwacht van 600 man vertrok hij per boot naar het Zuid-Franse stadje Juan-les-Pins, waar hij op 1 maart arriveerde. Toen hij vervolgens oog in oog kwam te staan met de soldaten van de koning, trok hij volgens de overlevering zijn jas uit en riep “Als er iemand is die mij wil doden, hier ben ik!”. De Franse troepen legden daarop hun wapens neer, en sloten zich massaal bij hem aan. In reactie op de terugkeer van Napoleon stuurde koning Lodewijk XVIII zijn maarschalk Michel Ney met een divisie van 6.000 soldaten naar het zuiden. Ney, die de koning beloofd had Napoleon in een ijzeren kooi naar Parijs terug te brengen, liep echter ook over.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Opnieuw aan de macht

Op 20 maart arriveerde Napoleon in Parijs, waar hij direct de macht weer overnam van de inmiddels gevluchte koning. Tevens hervatte hij het bevel van het leger en had hij begin juni alweer bijna 200.000 soldaten tot zijn beschikking. Het resultaat was de Zevende Coalitieoorlog, waarbij Napoleon uiteindelijk definitief werd verslagen tijdens de slag bij Waterloo op 18 juni 1815. Vier dagen later werd Napoleon wederom gedwongen af te treden en kwam er een einde aan de Honderd Dagen.  

afbeelding

after Paul Delaroche [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

De man die het gifgas uitvond en toch een Nobelprijs kreeg

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.