Geen afbeelding beschikbaar

Houten penis van Jezus probleem in gelovig Filipijnen

Een tentoonstelling in de streng katholieke Filipijnen is gesloten, omdat één van de posters Jezus toont met een houten penis, vastgelijmd aan zijn gezicht. Op een ander werk werd hij getoond met Mickey Mouse-oren en een clownsneus op. Op de streng gelovige eilanden wordt de expositie beschouwd als ´immoreel´. De Spanjaarden brachten in 1521 het Rooms Katholieke geloof naar het eiland.

Voordat de Spanjaarden tijdens hun ontdekkingsreizen in de vijftiende eeuw stuitten op de Filipijnen, kwamen de Chinezen, Indiërs, Maleisiërs en de Arabieren naar de kustgebieden om op beperkte schaal handel te drijven met de Filipijnse bevolking. De Arabieren hadden in de 14e eeuw de Islam geïntroduceerd en stichtten diverse sultanaten. Ook het kleine vissersdorpje Maynildad (Manilla) aan de oever van de baai van Manilla op het eiland Luzon groeide uit tot een Sultanaat. Vanuit hier werden ook contacten met de sultanaten van Brunei, Sulu en Ternate in Cavite onderhouden. Maar in de zestiende eeuw zou het islamitische sultanaat te maken krijgen met de op expansie en kerstening beluste Spaanse katholieke Conquistadores.

Ontdekkingsreizen

Het Spaanse rijk ontstond in het laatste kwart van de vijftiende eeuw. Het was een roerige tijd voor de Spanjaarden. Het koninkrijk Aragon en de Kroon van Castilië werden verenigd, de strijd tegen de moren op het Spaans grondgebied, de Reconquista, liep op z´n einde en het was de tijd van de ontdekkingsreizen en het vestigen van koloniale rijken. Vanaf 1492 gingen de Spanjaarden op ontdekkingsreis om het grootste wereldrijk in de vroegmoderne maatschappij te stichten. Halverwege de 16e eeuw was het Spaanse rijk de grootste politieke macht ter wereld. Keizer Karel V (1519-1556) noemde het: Het rijk waar de zon nooit ondergaat. Het was de tijd van de ontdekkingsreizen.

Ontdekking Filipijnen

In 1519 trok de Portugese Fernão de Magalhães in opdracht van Karel V richting de Molukken via de nog onbekende westelijke route. Op 16 maart 1521 kwam Magalhães met drie schepen aan op het Filipijnse eiland Samar. Hij noemde de eilandengroep: Eilanden van de heilige Lazarus. Minder dan een maand later, op 7 april 1521, kwam hij op het eiland Cebu aan.

Spaanse nederzetting

Bij de komst op Cebu begon Magalhães zodoende vrijwel meteen met de bekering van de lokale bevolking tot het katholicisme. De lokale bevolking was niet gecharmeerd door de op expansie en kerstening beluste Spanjaarden. In gevechten tegen de lokale koning Lapu-Lapu werd Magalhães gedood. Het lukte één van de schepen van de vloot om terug te keren naar Spanje. Tussen 1522 en 1543 maakte Spanje nog vier ontdekkingsreizen naar het gebied. Meer dan veertig jaar na de dood van Magalhães, op 27 april 1565, stichtte een expeditie onder leiding van Miguel López de Legazpi de eerste Spaanse nederzetting op Cebu. De greep van de Spanjaarden op de eilanden begon hiermee steeds meer te verstevigen. Cebu bleef de hoofdstad van de, door de Spanjaarden bezette, Filipijnen tot 1571.

Manilla

In 1570 werd er een expeditie uitgevoerd onder Martin de Goiti naar het strategisch gelegen en islamitische Maynildad. Een leger van 300 Spaanse soldaten was mede dankzij superieure technologie sterker dan de moslims. Een jaar later was het overgrote deel van de Filipijnen onderworpen. In 1595 werd Manilla de officiële hoofdstad van de Filipijnen. Maar feitelijk was het dat sinds 1571 al het geval geweest.

Kerstening

Toen de Spanjaarden de stad in handen hadden, begonnen ze hun leefwijze te implementeren. Al snel kwamen de eerste missionarissen vanuit Spanje naar het gebied. Deze Augustijnen werden op den duur ook gevolgd door de franciscanen, jezuïeten en de dominicanen. De monniken begonnen in opdracht van de overheid met het bouwen van scholen, kloosters en kerken. Ze probeerden een verwestersing tot stand te brengen en een grote invloed van de katholieke kerk te implementeren in de maatschappij. De kerstening vond in de archipel voorspoedig voortgang. Nog steeds is het overgrote deel (ca. 80 %) op de Filipijnen Katholiek door de jarenlange overheersing door de Spanjaarden.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.