Werkzaamheden aan een polderproject in Zeeland, 1954. Bron: Nationaal Archief Anefo [2.24.06.02].

Inpoldering in Nederland

De Nederlands-Vlaamse Hedwigepolder is in het nieuws. De Nederlandse regering heeft een aantal jaar geleden met Vlaanderen afgesproken dat de polder aan de natuur zou worden teruggegeven, maar de Zeeuwen zijn hier tegen. Zij menen dat door de ontpoldering kostbare landbouwgrond verloren zal gaan en het water weer vrij spel krijgt in het gebied. Juist de redenen waarom Nederland in de negentiende eeuw begon met inpolderen.

Start inpoldering

Doordat in de negentiende eeuw de mechanisatie in vrijwel alle sectoren een grote vlucht nam, betekende dit grote economische activiteit. Dit gold ook voor de landbouw. Er kon meer verbouwd worden met minder mankracht, maar hier was wel grond voor nodig. Daarom begon de Nederlandse overheid op grote schaal met inpolderen, om deze grond te creëren. In totaal werd er 97.000 hectare nieuw land gewonnen.

Het eerste inpolderingsproject

Het Leidsche meer, nu beter bekend als het Haarlemmermeer, was het eerste inpolderingproject in Nederland. Door stormen was het meer uitgedijd en begon het een ernstige bedreiging te vormen voor de omgeving. In 1852 werd de inpoldering voltooid. In de twintigste eeuw bleven landbouw en waternood de voornaamste redenen om in te polderen. Na de watersnoodramp in 1953 en de grootschalige mechanisatie en vooruitgang van techniek in de landbouw werd er in de jaren ’50 dan ook op grote schaal ingepolderd.

Polderprojecten in Zeeland

Op de foto zien we werkzaamheden aan een polderproject in Zeeland in 1954. Er werd echter al eerder ingepolderd in Zeeland. De Hedwigepolder bestaat officieel sinds 1907. Het was toen het laatste op de zee veroverde gebied in Zeeuws-Vlaanderen. In 2008 hebben Nederland en Vlaanderen afgesproken dat het gebied weer onder water moet komen te staan als onderdeel van het natuurgebied het ‘Verdronken Land van Saeftinghe’. Leden van de Provinciale Staten van Zeeland en een groot deel van de Zeeuwse bevolking, zijn het echter niet eens met deze ‘natuurcompensatie’. Staatssecretaris Henk Bleker kwam hierop met alternatieve plannen, maar die werden afgewezen door de Europese Commissie.

Afbeelding

Leestip

Titel: Hollanders en het water: Twintig eeuwen strijd en profijt
Redactie: Eelco Beukers
ISBN: 9789065509734
Uitgever: Verloren
Prijs: € 39

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.