Auschwitz, mei-juni 1944

Internationale Auschwitz herdenking in 1952

In 1952 organiseerde de Poolse overheid de eerste internationale herdenking van de genocide die plaatsvond in het vernietigingskamp in Polen.

Auschwitz was een groep concentratie- en vernietigingskampen in Polen, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Derde Rijk werd ingezet om ‘ungewünschten’, zoals Joden en zigeuners, uit te roeien. Auschwitz was de grootste van alle concentratiekampen, en er kwamen ongeveer 1,3 miljoen mensen om het leven. Op 27 januari 1945 werd het kamp bevrijd door troepen van de Sovjet-Unie. Twee jaar na de bevrijding werd door de Poolse overheid in het voormalige kamp een herdenkingsmonument en museum opgericht om de slachtoffers van Auschwitz te herdenken. 

In januari 1952, zeven jaar na de bevrijding, organiseerde de Poolse overheid een internationale herdenking bij het monument van Auschwitz. Dit was de eerste keer dat Auschwitz door meerdere landen werd herdacht. Op de herdenking verschenen Auschwitz overlevenden uit verschillende landen. Tijdens de ceremonie strooide elk van hen as van in Auschwitz verbrande gevangenen in een grote urn. Ook een aantal Nederlandse overlevenden bezochten de ceremonie. Zij namen een urn met as mee terug naar Nederland, waar de urn werd bijgezet onder een grafsteen op De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam.

afbeelding

By Unknown. Several sources believe the photographer to have been Ernst Hoffmann or Bernhard Walter of the SS [Public domain], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.