Aung San Suu Kyi met Hillary Clinton

Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening

De Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening is wat anders dan de Internationale Vrouwendag. Vandaag gaat het om vrouwen die zich inzetten voor de vrede.  Het internationale Women Peacemakers Program organiseert een evenement in Utrecht om vrouwen te verbinden. 

Tijdens de Koude oorlog in de jaren tachtig organiseerden Vrouwen zich in grote aantallen om te protesteren tegen nucleaire wapens en de wapenwedloop. Daarop is toen de Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening is in het leven geroepen  door het Women Peacemakers Program. Het doel van de dag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de rol van de vrouw als vredesactivist. 

Dit jaar organiseert Women Peacemakers Program tijdens de dag onder andere 'Voices for Peace from the Balkans and the Caucasus' in het wereldcultuur centrum RASA in Utrecht.  Een evenement waarbij vrouwelijke vredesactivisten en musici uit de Balkan en de Kaukasus bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen op het gebied van vredesopbouw en verzoening.

Een van de bekendste vrouwelijke vredesactivisten ter wereld is Aung San Suu Kyi (19 juni 1945). Zij vecht al sinds de jaren tachtig voor democratie en mensenrechten in Myanmar (Birma). In 1991 ontving ze daarvoor de Nobel Prijs voor de Vrede. Op 24 september 1988 richtte Suu Kyi  de 'National League for Democracy' (NLD) op, waarbij zij zelf als algemeen secretaris fungeerde. Confrontaties met de militaire junta die sinds 162 aan de macht is in Birma volgde.  Als gevolg van haar politieke optreden en ongekende populariteit werd Suu Kyi in 1989 onder huisarrest geplaatst door de militaire junta. In 1990 won ze, nog steeds onder huisartes, de verkiezingen met 82 procent van de stemmen. De junta negeerde de uitslag.  Vorig jaar september werd de geweldloze filosofe, politicologe en econome na eenentwintig jaar vrijgelaten.

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Secretary Clinton Meets with Aung San Suu Kyi [Public Domain]

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.