Irakoorlog
De geschiedenis zal oordelen over de beslissing van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush om Irak binnen te vallen.
Dit stelde Obama vandaag na gesprekken met de Iraakse premier Nouri al-Maliki. Toen Obmama nog senator van Illinois was noemde hij de oorlog nog ronduit dom.
De Irakoorlog begon op 20 maart 2003, toen een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië Irak binnenvielen. Als reden gaven de verantwoordelijken indertijd, George W. Bush en Tony Blair, dat Irak massavernietigingswapens tot zijn beschikking had. De Verenigde Naties hadden in 2002 in Irak gezocht naar massavernietigingswapens, maar niets gevonden. Het kon op dat moment echter niet uitgesloten worden dat Irak daadwerkelijk massavernietigingswapens bezat.
Na de invasie in Irak werd duidelijk dat het land in 1991 gestopt was met het onderzoek naar nucleaire wapens. Een andere reden die genoemd werd voor de inval waren de mogelijke banden van dictator Saddam Hoessein met terreurorganisatie Al-Qaida. Voor deze banden zijn echter ook nog nooit tastbare bewijzen gevonden. Overige redenen die genoemd werden voor de aanval waren dat Irak Palestijnse zelfmoordterroristen financierde, dat de Irakese overheid de mensenrechten schond en dat de coalitie democratie wilde brengen in het land.
De invasie van Irak leidde tot de bezetting van het land, waarbij de regering van Hoessein officieel op 1 mei 2003 tot een einde kwam. Op 13 december van dat jaar leidde dit tot de arrestatie van Saddam Hoessein. Op 30 september 2006 werd hij opgehangen door de nieuwe Irakese regering. Onder leiding van de VS werd begonnen aan het proces van Nation Building in Irak en werd er een democratie ingevoerd.
Deze fase, die nog steeds voortduurt, wordt echter gekenmerkt door grootschalige opstanden en aanslagen tegen de bezettingsmacht. Deze aanslagen worden voornamelijk uitgevoerd door soennitische moslims, die de regering van Hoessein domineerden. De opstanden gaan zo ver, dat er wordt gesproken van een burgeroorlog. Ondanks de onrust heeft president Obama beloofd dat de Amerikaanse troepen voor het einde van 2011 Irak verlaten hebben. Tijdens Amerikaanse aanwezigheid kwamen tienduizenden Irakezen om en verloren bijna 4500 Amerikanen het leven.