Japanse interneringskampen VS WO2

Japanse interneringskampen in de Verenigde Staten

Twee maanden na het Japanse bombardement op Pearl Harbor ondertekende de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt Executive Order 906. Dit hield in dat zo’n 120.000 Japans-Amerikanen overgeplaatst werden naar één van de tien interneringskampen in de Verenigde Staten.


Aanval Pearl Harbor


Op 7 december 1941 voerde Japan zijn onverwachtse aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor uit. De Verenigde Staten leidden grote verliezen en het land was in shock. De aanval betekende dat Amerika rechtstreeks betrokken werd bij de Tweede Wereldoorlog, zowel in de Stille Oceaan als in Europa. De volgende dag verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Japan. Er werden meteen plannen opgesteld over hoe Amerika zich tegenover Japan opstellen moest, vaak doorspekt met racisme en politiek pragmatisme.


Executive Order 906


Eén van de eerste besluiten werd genomen op 19 februari 1942, toen president Franklin D. Roosevelt Executive Order 906 ondertekende. Dit hield in dat Japanse Amerikanen, vaak Amerikaanse burgers, werden opgesloten in interneringskampen in verschillende staten in de Verenigde Staten. Het besluit werd niet alleen ondersteund door de president: hij kreeg bijval van politici en een groot deel van de Amerikaanse bevolking, die bang waren voor spionnen en een nieuwe Japanse aanval. Het is opvallend dat Hawaii, waar bijna één derde van de bevolking Japans-Amerikaans was, geen soortgelijke regeling kreeg. Ook Amerikanen van Italiaanse of Duitse komaf hoefden niet te vrezen voor internering.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Bezit verkopen & doorbreking familiestructuren


Volgens tellingen in 1940 leefden er zo’n 127.000 mensen van Japanse afkomst in de Verenigde Staten, het grootste gedeelte aan de westkust. Zij werden bijna allemaal overgeplaatst naar de tien interneringskampen. De meesten moesten gedwongen hun bezit verkopen tegen grote verliezen. In de kampen konden alleen in Amerika geboren Japanners belangrijkere posities bekleden. Dit zorgde ervoor dat veel van de traditionele Japanse familiestructuren werden doorbroken. Omdat veel kinderen dit opvatten als respectloos jegens hun ouders, zegden veel van hen hun Amerikaanse burgerschap op. Dit werd na de oorlog weer teruggedraaid.


Japanners in het Amerikaanse leger


De levensomstandigheden in de kampen waren slecht: de barakken waren overvol, openbare was- en eetgelegenheden waren te klein en de medische hulp was vaak onder de maat. Sommige Japans-Amerikanen kozen daarom voor het leger, omdat zij dan uit het kamp mochten. Zo’n 3.600 mannen die naar de kampen werden gestuurd en nog zo’n 22.000 uit gebieden die buiten de regeling vielen dienden als Amerikaanse soldaten in verschillende landen in Europa. Het beroemde 442ste Regimental Combat Team – dat volledig uit Japans-Amerikanen bestond – won veel onderscheidingen voor hun daden in Italië en Duitsland.


Massamigratie in Canada


Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Canada werden dit soort maatregelen genomen. Hier werden bijna 23.000 Nikkei, of Canadezen met Japanse afkomst, naar kampen gestuurd, de grootste massamigratie ooit in Canada. Hoewel in de Verenigde Staten families vaak niet gescheiden werden, gebeurde dit in Canada wel. De mannen werden aan het werk gezet bij verschillende (zware) projecten, terwijl de vrouwen en kinderen naar de provincie British Columbia werden gestuurd.


Sluiting kampen & herstelbetalingen


Sommige Japans-Amerikaanse burgers mochten begin 1945 weer terug naar huis. Het laatste kamp sloot echter pas in maart 1946. Alle Japanners kregen hun Amerikaanse burgerschap terug en in 1988 besloot het Amerikaanse Congres dat iedere overlevende van de kampen recht had op een herstelbetaling van zo’n 20.000 dollar. Iets meer dan 70.000 mensen hebben deze uiteindelijk ontvangen.



Japanse interneringskampen VS WO2Meer weten over de interneringskampen in de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog? In Geschiedenis Magazine nummer 8 van 2021 vertelt Rob Kroes meer over dit merkwaardige deel van de Amerikaanse Geschiedenis. 



 

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.