De eerste Ministerraadsvergadering van kabinet Den Uyl op het Catshuis, 1973. Bron: Nationaal Archief Anefo [2.24.01.05].

Kabinet-Den Uyl vergadert in het Catshuis

Er wordt op het Catshuis druk onderhandeld tussen coalitiepartners VVD, CDA en gedoogpartner PVV over nieuwe bezuinigingsmaatregelen. De locatie is decennia lang het toneel geweest van politieke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Zo zien we op de foto de eerste Ministerraadsvergadering van het kabinet-Den Uyl op het Catshuis. Deze regering was de meest progressieve uit de parlementaire geschiedenis van Nederland.

Het kabinet-Den Uyl werd gevormd door de partijen PvdA, KVP, ARP, PPR en D66. Joop den Uyl van de PvdA was de premier en Van Agt van de KVP de vicepremier. Het doel dat dit kabinet voor ogen had, was het eerlijk delen van kennis, macht en inkomen. Er was wel een moeizame en langdurige formatie aan de vorming van dit kabinet vooraf gegaan. Vooral de wrevel tussen de PVDA en de KVP was groot. Door middel van belastingmaatregelen wilde Den Uyl de inkomensverschillen in het land verkleinen. Daarnaast bouwde het kabinet de verzorgingsstaat sterk uit. Zo werd het minimumjeugdloon ingevoerd en kwamen er extra investeringen in zorg, onderwijs en welzijn. Wegens grote economische problemen als gevolg van de oliecrisis moest de regering de uitgaven beperken. Ook werd er een autoloze zondag ingesteld en sprak Den Uyl het land via de televisie en radio toe over de noodzaak tot een zuinige omgang met energie. Vlak voor de nieuwe verkiezingen, op 22 maart 1977, kwam het kabinet ten val door een intern conflict tussen PvdA en KVP. Zie hier de toespraak van Den Uyl ten tijde van de oliecrisis:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De Kelten

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Het Beleg van Haarlem

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

de goudschat van Hoogwoud

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

wereldwonder artemistempel Efeze

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 april 23:59 u. een abonnement.