Karel de Grote, machtspoliticus of heilige?

Drie eeuwen na de ineenstorting van het Romeinse Rijk wist Karel de Grote een groot deel van Europa weer onder één gezag te brengen. Hoe slaagde hij erin de vele veroverde gebieden en volkeren in zijn rijk te integreren? Zijn biografen en hofdichters spiegelden hem aan Bijbelse vorsten als David en Josia. Klopt dat beeld? Of was Karel een briljante machtspoliticus? Lees het in het januarinummer van Geschiedenis Magazine.

Vanaf 24 januari in de winkel

De Februaristaking

Cover van Geschiedenis Magazine nummer 1 van 2014.We herdenken straks de Februaristaking van 1941: een van de grootste verzetsdaden van de Tweede Wereldoorlog. Maar wat was eigenlijk het resultaat ervan?

Herodes

Herodes, koning van Judea, geldt als een van de wreedste heersers van de Oudheid. Deze reputatie dankt hij niet uitsluitend maar wel voor een groot deel aan een Bijbelse bron: in het Nieuwe Testament treedt hij op als de vorst die, om de pasgeboren Jezus van Nazareth uit te schakelen, alle jongetjes onder de twee jaar rond Betlehem laat vermoorden. Er is één probleem: andere bronnen zwijgen over deze gebeurtenis.

België’s gefantaseerde middeleeuwse verleden

Honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit. De littekens van deze oorlog zijn in Europa nog altijd zichtbaar. Op sommige plekken waar de strijd toch zeer hevig was, zijn ze echter opvallend áfwezig, zoals in België. Na 1918 werden frontsteden als Ieper en Leuven niet gerestaureerd maar naar een (gefantaseerd) middeleeuws verleden opnieuw opgebouwd.

Het wij-gevoel

Vóór 1800 was de vaderlandse geschiedenis een zaak voor de elite. Daarna won het ‘wij-gevoel’ stormenderhand terrein. Marita Mathijsen legt uit hoe dat in zijn werk ging.

Weerzin tegen de burgerlijkheid

Heel wat Italiaanse intellectuelen waren enthousiast over de fascistische beweging van Benito Mussolini, maar met verrassend gemak verruilden zij het fascisme weer voor het communisme. Een van hen was de schrijver Elio Vittorini van wie onlangs de roman Mens of niet is vertaald. Het was de weerzin tegen de burgerlijkheid die hem en anderen in deze uitersten deden vervallen.

Neem nu een abonnement.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.