Paleis het Oude Loo

Kasteel ‘Het Oude Loo’

Sinds de bouw van paleis Het Oude Loo in 1689, blijft het paleis zich uitbreiden en vernieuwen. Zo werden de grootste veranderingen aan het paleis gedaan door Lodewijk Napoleon en Wilhelmina. De plek en naam van het paleis is te danken aan het middeleeuwse kasteel ‘Het Oude Loo’.


Het oude middeleeuwse slot ‘Het oude Loo’


Het kasteel ‘Het Oude Loo’ ligt bij Apeldoorn op het huidige Kroondomein. Dit landgoed is onderdeel van de Nederlandse staat. Het kasteel ligt niet ver van het huidige Paleis het Loo. ‘Loo’ betekent in het oud-Nederlands ook ‘open plek in het bos’. In 1439 was het kasteel in het bezit van Udo Talholt, een raadslid van de hertog van Gelre. Talholt was een rijk man en is waarschijnlijk de bouwer van het kasteel. In de zestiende eeuw bestond het slot uit een rechthoekig gebouw en twee ronde hoektorens. Daarna werden de twee vleugels aan de achterzijde bijgebouwd en kwam er een binnenplaats. De muren waren allemaal van baksteen.


Lodewijk Napoleon en het Loo


Aan het eind van de achttiende eeuw in de Franse tijd werd het slot nationaal bezit en werden net als in het grote paleis Franse soldaten ondergebracht. Koning Lodewijk Napoleon dempte tijdens zijn regeerperiode de gracht rond het Oude Loo, vanwege een oude voorspelling dat hij ooit zou verdrinken. Deze kans wilde hij aanzienlijk verkleinen.


Koningin Wilhelmina


Tijdens de regeerperiode van Koningin Wilhelmina liet ze zowel het Paleis als het slot renoveren door architect Pierre Cuypers. Daarbij liet ze de gracht weer vol lopen met water. Net als bij zijn andere renovaties, voegde Cuypers veel elementen toe aan het slot. Zo werd de zuidwesttoren opgehoogd en een andere toren erbij gemaakt. Als laatste werd in de jaren ’60 het slot nog eens gerenoveerd door C.W. Royaards en Baron van Asbeck. Zij haalden veel van Cuypers toevoegingen weg. Stadhouder Willem III (1650-1702) kocht het kasteel en de 200 hectare grond in 1684 van Johan van Ulft om er een nieuw jachtslot bij het kasteel te zetten. Dit werd het latere Paleis het Loo. Het Oude Loo was namelijk te klein voor de stadhouder en zijn gevolg.


Huidige staat


Vandaag de dag wordt het Oude Loo gebruikt door de Koninklijke Familie als buiten- en logeerverblijf. De koning heeft het kasteel gehuurd van de Nederlandse Staat. Het slot zelf is dus niet te bezoeken maar de tuinen worden vaak in april en mei opgesteld voor het publiek. In maart 2022 werd na de Russische invasie in Oekraïne bekend gemaakt dat het Koninklijk Huis het Oude Loo zou laten inrichten voor de opvang van vluchtelingen die het geweld van het Russische leger ontvluchtten. 

Bronnen:

Nu.nl: Paleis het Loo verbouwd
Koninklijkhuis.nl: Jachtslot het Oude Loo
Kroondomeinhetloo.nl: Kroondomein

Afbeelding:

Commons wikimedia.org: Het Oude Loo

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Guldensporenslag

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt