Koning Willem I van Oranje had een concurrent

In het decembernummer van Geschiedenis Magazine, dat vanaf vrijdag 29 november verkrijgbaar is in boekhandel en kiosk, staat een opvallend artikel over de troonsbestijging van koning Willem I van Oranje. Willem had, zo blijkt, een serieuze concurrent, met beduidend meer ervaring. Die concurrent was Lodewijk Napoleon.

Lodewijk Napoleon: geen stroman van Napoleon

In 1806 werd Lodewijk Napoleon door zijn broer Napoleon op de troon geplaatst van het nieuw gecreëerde koninkrijk Holland. Hij ontpopte zich tot een kundig en empathisch bestuurder, die weigerde als stroman van zijn broer te fungeren. Zo verzette hij zich tegen de hoge financiële en economische eisen die Napoleon aan Holland stelde. Na vier jaar was voor Napoleon de maat vol en besloot hij de Noordelijke Nederlanden te annexeren. Lodewijk Napoleon vluchtte naar het Oostenrijkse Graz, buiten het bereik van zijn broer.

Brieven aan Napoleon

Tijdens zijn ballingschap bleef Lodewijk Napoleon corresponderen met zijn Hollandse vertrouwelingen, onder wie ex-ministers Willem Frederik Roëll en Godert baron van der Capellen, en hoogleraar David Jacob van Lennep (de vader van schrijver Jacob van Lennep). Toen de krijgskansen van zijn broer keerden, wierp Lodewijk Napoleon zich op als kandidaat voor de troon van zijn geliefde Holland. Eerst bestookte hij zijn broer met brieven waarin hij  hem vroeg het geannexeerde Holland weer onafhankelijkheid te gunnen onder zijn leiding. Na de volkerenslag bij Leipzig, die Napoleons definitieve neergang inluidde, richtte Lodewijk Napoleon zich direct tot zijn voormalige onderdanen. Dat deed hij overigens in alle bescheidenheid. Hij stelde voor het Nederlandse volk te laten kiezen.

Waarom Lodewijk Napoleon de Nederlandse troon niet kreeg

Dat Lodewijk Napoleon de troon niet kreeg, is bekend. Welke machinaties ervoor zorgden dat hij geen koning werd, en Willem van Oranje wel – terwijl die laatste al twintig jaar geen voet op Nederlandse bodem had gezet –, is te lezen in het decembernummer van Geschiedenis Magazine, dat grotendeels in het teken staat van de geboorte van het Koninkrijk der Nederlanden. Met onder meer een historische reportage over de drie roerige weken waarin de Nederlanden overgingen van Napoleon naar Oranje. Een bijdrage van Jeroen Koch, Dik van der Meulen en Jeroen van Zanten, de biografen van de eerste drie Oranjekoningen, die de zeer verschillende karakters van de drie Willems schetsen aan de hand van treffende uitspraken van tijdgenoten. En een artikel over het democratische experiment van 1795, dat ten onder ging in politiek gekrakeel, maar wel de basis legde voor de huidige parlementaire democratie.

Verder in dit nummer: John F. Kennedy, democratie in Athene, het beroep beul

Koning Willem I van Oranje had een concurrentVerder in deze editie van Geschiedenis Magazine:

Aandacht voor de beroemde ‘Ich bin ein Berliner’-speech van John F. Kennedy. Kennedy’s speechschrijver blijkt sterk te zijn beïnvloed door twee requisitoirs van de Romeinse redenaar en politicus Cicero.

Een artikel over een belangrijke, maar in de populaire geschiedschrijving veronachtzaamde component van de Atheense democratie, namelijk loting.

De beul in de Gouden Eeuw, portret van een ondankbaar beroep.

Een verhelderend overzicht van zestig jaar strubbelingen tussen Iran en de Verenigde Staten.

 

Geschiedenis Magazine nummer 8 is van 29 november tot 24 januari verkrijgbaar in boekhandel en kiosk. De verkoopprijs is € 7,50.

Meer informatie:  www.geschiedenismagazine.nl

Abonnee worden? Klik hier.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.